Monster Notebook'tan efsane kampanya!

Her marka ve model çalışır durumdaki eski notebookunu getirene seçili Semruk modellerde 10.000 TL indirim fırsatı! #İşBirliği

Twitter Türkiye’yi Karıştıran Oyun! The Monarch Olayı ve Arkasındaki Olası Gerçekler

Paylaş

Geçtiğimiz saatlerde Citadel Games isimli bir oyun geliştirme şirketi tarafından yapılan Twitter paylaşımı, Türk oyun sektöründe büyük yankı yarattı ve bahsi geçen paylaşıma tepkiler yağdı. Peki tamamen Türk oyuncuların milli duygularından yararlanarak oyunlarını öne çıkarmaya çalışan bu şirket, aslında bir Türk oyun stüdyosu değil mi? Biz de ortaya atılan tüm iddiaları merak ederek araştırmaya koyulduk ve elde edebildiğimiz tüm bilgileri derleyerek bir sonuca vardık.

İlk önce tepkilerin yağdığı bahsi geçen tweeti hatırlayalım ve bunun asıl olası amacını düşünelim.

Türk oyun sektöründe büyük yankı yaratan ve tepkiye sebep olan tweetin dikkatleri çekmesindeki asıl sebebi, Türk oyuncuların bu tarz ‘’milli duyguları’’ sömürmeye yönelik iyi niyetli olmayan yaklaşımlara çok sık maruz kalması olarak nitelendirebiliriz. Biz, bu tweeti hazırlayan kişinin de bundan haberdar olduğunu ve bunu kasıtlı olarak yaparak sosyal medya üzerinden kendisine büyük bir etkileşim patlaması yaratmayı hedeflediğini ve bunu da başardığını düşünüyoruz.

İşte tepkileri toplayan o tweet.

Bu oyunun Türk oyun pazarını hedeflediğini düşündüğümüzde bu etkileşim patlaması yaşanmış olsa da bu strateji kulağa hiç mantıklı gelmiyor. Çünkü Türk oyun pazarını hedefleyen bir oyun, Türk oyun sektöründe eleştiri yağmuruna tutuluyor ve bu da doğal olarak satışlara negatif olarak etki eder. Tabii yapımcı da bunu biliyor olacak ki aslında hiçbir zaman Türk oyun pazarını hedeflemememiş. Bunu da yapmış olduğu tüm paylaşımlarla birlikte bizlere kanıt niteliğinde sunmuş.

Şimdi gelelim iddialara, Citadel Games aslında bir Türk şirketi değil mi?

Yaptığımız araştırmalar sonucunda Citadel Games’in kurucularından bir tanesi olduğu düşündüğümüz bir Twitter hesabına ulaşmayı başardık. Bu hesabı kontrol ettiğimizde kendisinin Vancouver’da yani Kanada’da yaşadığını gördük. Bu hesap içerisinde yaptığı paylaşımlara göz attığımızdaysa da Kanada’ya yönelik paylaşımlar yaptığını ve Türkçe olarak yazdığı metinlerde de İngilizce klavye kullandığına rastladık. Tabii ki tüm bunlar her şeyi kanıtlar nitelikte değildi. Şirketin bir LinkedIn sayfasının olup olmadığına bakmaya başladık ve sahipsiz olarak oluşturulan resmî olmayan bir sayfaya denk geldik.

Bu sayfanın konumu bulduğumuz konumlarla eşleşir nitelikteydi. Yani aradığımız kişi yurt dışında yaşayan bir Türk. Citadel Games, kağıt üzerinde bir Türk şirketi olmasa da arkasındaki ekibi bir Türk oluşturuyor. Yani bu kasıtlı olarak uygulanmış bir strateji.

Not: Şirketin kurucusu olarak tahmin ettiğimiz Kanada’da yaşayan Türk’ün Twitter hesabını kişinin gizliliğini ihlal etmemek açısından ne yazık ki paylaşamıyoruz. Kendisini hedef göstermek istemediğimizi buradan da belirtmek istiyor, bu içeriği hazırlarken herhangi bir art niyetimizin olmadığını not düşüyoruz.

Peki bu oluşturulan metin gerçekten de ChatGPT ile mi yazılmış?

Kafamızdaki bir diğer soru işareti de gerçekten buydu. Çünkü ekibin başında olduğunu düşündüğümüz kişi Türkçe klavye kullanmıyor olsa bile bir Türk’tü ve daha çok İngilizce odaklı ilerlese de Türkçe paylaşımları da vardı. Ayrıca atılan bu tweetin Citadel Games’in resmî hesabındaki tek Türkçe tweet olduğu notunu da düşmek istiyoruz.

Biz de ChatGPT ile çeşitli metinleri test etmeye başladık ve bu hesabın yazdığına benzer bir tweet oluşturmaya çalıştık. Gerçekten de başardığımızı fark edince pek de şaşırmadık. Citadel Games’in kullandığı #MilliDestek etiketine benzer olan #MilliGurur etiketine ulaştığımızdaysa oluşturulan metinler arasındaki benzerlikleri karşılaştırmaya çalıştık.

ChatGPT ile orijinal tweete benzer bir içerik oluşturmaya çalıştığımız metin.
ChatGPT ile orijinal tweete benzer bir içerik oluşturmaya çalıştığımız metin.

Dikkatimizi en çok çeken noktaysa Citadel Games’in yaptığı paylaşımdaki ‘’Türk kahramanların gücünü gösterin!’’ vurgusu oldu. Oyunu incelediğimizde oyunda bir ırk sisteminin yer almadığını ve oyunun herhangi bir kökenin üzerine kurulmadığını görüyoruz. Yani bu oyunun biz Türklerle aslında hiçbir ilgisi yok. Bu da ChatGPT’nin bizim için yazdığı metin ile karşılaştırıldığında ikisinin arasındaki benzerliği göstermeye yetiyor.

Biz bu metnin gerçekten de ChatGPT ile oluşturulduğunu fakat sonrasında düzenlenerek mevcuttaki hâline getirildiğini düşünüyoruz. Yani karşımızda, yapay zeka ile hazırlanmış bir metnin düzenlenmiş versiyonu bulunuyor.

Yaptığımız diğer araştırmalar, Citadel Games ekibinin daha önceden mobil oyunlar geliştiren bir şirket olduğunu ve The Monarch’ın PC piyasasındaki ilk oyunları olduğunu da bize gösterdi.

Stüdyonun kurucularından olarak tahmin ettiğimiz kişinin Reddit hesabı, Citadel Games’in özünde beş kişilik bir geliştirme ekibine sahip küçük bir stüdyo olduğunu bizlere gösteriyor. Üstelik şirket, daha önceden iki adet popüler mobil oyun çıkardıklarını iddia etmiş. Sektörde geçirdikleri üç yılın ardından PC tarafına da giriş yapmak için ilk oyunları The Monarch olacakmış. Şirket, oyuncu topluluğuyla iletişime geçmek ve bir oyun yayıncısı bulmak için tavsiyeler istemiş. Ayrıca oyunlarını Kingdoms ve Vampire Survivors’a benzeten ekip, iki ay önce de benzer bir paylaşım yaparak, geliştirme aşamasının üçüncü haftasında olduklarını belirtmişler.

Peki sonuç ne?

  • Citadel Games, toplulukla iletişime geçmek isteyen ve oyunlarını daha fazla kişiye duyurmaya çalışan, yaklaşık beş kişilik bir ekipten oluşan küçük bir oyun şirketi.
  • Bu şirketin sahibiyse Kanada’da yaşayan bir Türk.
  • Tamamen biz Türk oyuncuların milli duygularından yararlanarak oyunlarına etkileşim elde etmek isteyen bu ekip, Türk oyun pazarı ile ilgilenmiyor ve sadece etkileşimini istiyor.
  • Bu stüdyo, daha önce iki adet mobil oyun yaptıklarını iddia etmiş.
  • Paylaşılan metin bir yapay zeka aracı tarafından hazırlanmış. Sonrasındaysa üstünde küçük oynamalar yapılmış.
  • Tüm bunların yanı sıra şirketin etkileşim hedefine hayli hayli ulaştığını ve şu anda büyük bir sevinç içerisinde olduğunu düşünüyoruz.

Atarita olarak, yaptığımız araştırmalarla birlikte elde ettiğimiz bilgilerin tamamı şimdilik böyle. Bu içeriğimizde paylaşılan tüm bilgilerin tamamının kendi araştırmalarımıza dayandığını ve şirket hakkında herhangi bir resmî kanal olmadığı için kesin doğruluğu işaret etmeyebileceğinin uyarısını da yapmış olalım.

Eren Eroğlu
Eren Eroğlu
Selam! Ben Eren Eroğlu. Atarita'nın yönetiminden sorumluyum. Aynı zamanda arada sırada oyun sektörüne dair yazıyorum.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: