Valve 838 Milyon Dolarlık Haksız Kazanç Davasıyla Karşı Karşıya

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Valve, iddiaya göre Steam ile yükselişe geçen PC oyun pazarında tekel oluşturduğu ve rekabeti engellediği gerekçesiyle Birleşik Krallık’ta dijital haklar savunucusu Vicki Shotbolt tarafından açılan davayla karşı karşıya kaldı. Bunun nedeni muhtemelen Steam’in PC oyuncularının gözünde gerçekten bir tekel konumunda olması. Washington merkezli şirketin tekelliğine son vermeye yönelik son girişim ise pek de alışık olmayan bir yerden, Birleşik Krallık’tan geldi.

Valve neden dava edildi?

Valve’ın karşı karşıya kaldığı haksız kazanç davasının nedeni aslında sadece tam olarak hukukçuların anlayabileceği şekilde karmaşık. 838 milyon dolarlık (656 milyon sterlin) dava, Londra’daki Rekabet Temyiz Mahkemesine açıldı. Valve’ın Steam’de oyun yayınlamak isteyen yayıncılara, “aynı oyunu başka bir mağazada daha düşük fiyata satamayacakları” şartı koştuğu için rekabeti engellediği gerekçesiyle dava açıldığı söyleniyor. Davacı tarafın avukatı yapan Natasha Pearman, “Piyasada baskın konuma sahip olan şirketlerin aşırı veya anti-rekabetçi fiyatlar uygulamalarına izin verilmez. Ayrıca, diğer firmaların kendileriyle rekabet etmesini engelleyen haksız ticaret koşulları dayatamazlar.” diyor.

İlginizi Çekebilir: Valve Tarafından Geliştirilen Deadlock Sızdırıldı

Valve
Gabe Newell’ın Valve’ı ilk kurduğu günlerden çekilmiş bir görseli

Spesifik suçlama ise şöyle: “Valve Corporation oyun yayıncılarını, oyunların rakip platformlarda satılabilecekleri en düşük fiyatı belirleyen fiyatlandırma kısıtlamalarına zorlayarak rekabeti engellemekle suçlanıyor.” Bahsi geçen dava, Milberg London hukuk firması aracılığıyla dijital haklar savunucusu olan Vicki Shotbolt tarafından açıldı. Avukat Natasha Pearman davayı, “Valve’nin piyasa gücünü tüketicilerin aleyhine kullandığına ve Steam platformunda oyunlar ve oyun içi içerikler için fazla ücret ödemelerine yol açtığına inanıyoruz” diye açıklıyor.

Davayı takip etmek isteyen İngiliz vatandaşları için Steam You Owe Us adında bir web sitesi mevcut. Web sitesi, Valve’ın pazar hakimiyetinin ve “fiyatlandırma kısıtlamalarının” Steam’de oyun satmak için aşırı komisyon talep etmesine de olanak sağladığını öne sürüyor. Valve yayıncılardan yüzde 30 gibi yüksek bir komisyon alıyor, ancak Washington merkezli şirket son zamanlarda Epic Games’in düşük komisyon almasıyla birlikte büyük yayıncılardan aldığı komisyonu düşürmüş durumda.

Geçmişte Valve’a açılan davalara bakacak olursak, Valve’ın bu tür davalardan pek etkilenmediğini söyleyebiliriz. Valve’a PC oyun pazarında tekel oluşturduğu ve rekabeti engellediği gerekçesiyle geçmişte açılan davalarda mahkemeler hep iddiaları reddederek Valve’ı haklı bulmuşlardı.

Kaynak:Kotaku
Berke Kösali
Berke Kösali
Call of Duty sevdalısı, teknoloji meraklısı, bilim kurgu hayranı ve çaylak yazar.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: