2014 yılının başlarında Türk lirası desteği ekleyeceğini açıklayan ve bunca yıldır sunduğu yerel fiyatlandırmalarla birlikte ülkemizde sık sık gündeme gelen Steam, geçtiğimiz saatler itibarıyla Türk lirası desteğini tamamen sonlandırarak dolar kuruna geçiş yaptı. Üstelik karşımızda olan yeni manzara pek de iç açıcı değil.
Steam’in dolar kuruna geçmesiyle birlikte çok ucuza satın alınabilen birçok oyun, inanılmaz yüksek fiyatlar ile karşımızda
Geçtiğimiz aylarda gecenin bir yarısında Türk lirası desteğini sonlandıracağını duyuran Steam, USD-MENA bölgesini baz alan yeni bir yerel fiyatlandırma sistemi tanıtmıştı. Bu tavsiye edilen yeni yerel fiyatlandırmaya göre 30 dolarlık oyunların 400 TL civarında olması beklenirken, 70 dolardan satılan oyunların da 900 TL civarında yani yaklaşık 30 dolardan satın alınabilmesi bekleniyordu. Görünüşe göre birçok firma, Steam’in önerdiği bu yerel fiyatlandırmayı görmediği için otomatik olarak oyunların asıl fiyatı girilmiş. Tabii bu sadece bir tahmin, en azından şimdilik.
Örneğin, ülkemize özel fiyatlandırmayla birlikte tam yedi yıldır 24 TL’den satılmakta olan Stardew Valley, Steam’in dolar kuruna geçmesiyle birlikte 15 dolardan satılmaya başladı. Yani bu da güncel kur ile birlikte tam 431,80 TL demek oluyor. Tabii bu tarz örnekler Stardew Valley ile sınırlı değil. Hatta şu anda yüzlercesi bulunuyor. Mesela birkaç saat öncesine kadar 99 TL olan Ready or Not’ın 40 dolarlık yeni fiyatı gibi. Ne yazık ki biz oyuncuları, çok daha kötü ve zorlu günler bekliyor gibi gözüküyor. Ayrıca çok uygun fiyatlar ile erişebildiğimiz yıllar önce çıkan oyunlar, artık erişilemez bir fiyatlandırma boyutuna ulaşmış bir durumda. Yani eski oyunları Steam üzerinden satın almak çok daha zor bir hâle geldi.
Gene de Steam’in tavsiyesi ettiği USD-MENA yerel fiyatlandırmasını uygulamaya başlayan büyük oyunlar da yok değil. Örneğin FromSoftware, Elden Ring’in bölgemizdeki fiyatını 40 dolar olarak belirlemiş. Bölgemize yerel fiyatlandırma uygulanan bir diğer örnek ise Baldur’s Gate 3. Oyunun satış fiyatı 35 dolar olarak belirlenmiş. Bu da 60 dolarlık orijinal fiyatının neredeyse yarısı kadar bir USD-MENA fiyatlandırması uygulanmış demek oluyor. Özellikle ilerleyen zamanlarda Steam’in tavsiye ettiği USD-MENA fiyat skalasına daha fazla uyulacağını düşünüyoruz. Şimdilik, her şey belirsizliğini korumaya devam ediyor. Peki siz Steam’in dolar kuruna geçiş yapması hakkında ne düşünüyorsunuz?