Minecraft’ta çoğu şeyi yapma özgürlüğümüz bulunuyor. Bunlardan biri de raylar. Evet, Minecraft’ta ray yapımı mümkün. Yaptığınız bu raylar ile isterseniz madenlerinizi dolaşın, isterseniz bir yerden bir yere ulaşım için kullanın. Peki Minecraft ray yapımı nasıl oluyor? Gelin tüm detayları ile anlatalım.
Not: Bu rehber, Minecraft Java Edition’un 1.21.5 sürümüne göre hazırlanmıştır. Daha eski sürümlerde farklılıklar meydana gelebilmektedir.
Minecraft ray yapımı
Minecraft ray yapımı işlemi oldukça basit. Tek yapmanız gereken, gerekli malzemeleri toplamak ve çalışma masasını kullanmak. Ray yapımı için gerekenler ise 6 adet demir külçesi ve 1 adet çubuk. Bu malzemeler ile toplamda 16 adet tekli ray oluşturabiliyorsunuz. Gerekli malzemeleri topladıktan sonra, aşağıdaki yerleşimi sağlayarak Minecraft ray yapımı işlemini tamamlayabilirsiniz.

Elektrikli ray yapımı
Minecraft ray yapımı, kendi içerisinde de türlere ayrılmakta. Bu türlerin de farklı özellikleri var. Bu raylardan birisi de elektrikli raylar. Bu raylar, vagonunuzun hızını artırmak için belirli aralıklarla yerleştiriliyor. Aynı zamanda güçlendirici yay olarak da geçmektedirler. Bu rayların yapımı ise normal raydan biraz farklı. Bu ray için demir yerine altın külçesi kullanmamız gerekiyor. Bunun yanında redstone tozuna da ihtiyacımız var. 6 adet altın külçesi, 1 adet çubuk ve 1 adet redstone tozu bulduktan sonra, aşağıdaki yerleşimi sağlayarak elektrikli ray yapabilirsiniz.

Algılayıcı ray yapımı
Algılayıcı raylar, redstone düzenekleri ile birlikte çalışan bir ray türüdür. Bu rayı, redstone ile oluşturulan düzeneklerde kullanabilirsiniz. Bu rayı yapabilmek için de birkaç malzemeye ihtiyacınız var. Bu malzemeler ise 6 adet demir, 1 adet redstone tozu ve 1 adet demir basınç plakası. Bu malzemeleri elde ettikten sonra, aşağıdaki yerleşimi sağlayarak algılayıcı ray yapabilirsiniz.

Etkinleştirici ray yapımı
Etkinleştirici raylar, adından da anlaşılacağı üzere bazı eylemleri tetiklemek için kullanılmaktadır. Bu eylemler, kullanıcı tercihlerine göre değilebilir. Bu rayı üretmek için de bazı malzemelere ihtiyacımız var. Bu malzemeler ise 6 adet demir külçesi, 2 adet çubuk ve 1 adet redstone meşalesidir. Bu malzemeleri topladıktan sonra, aşağıdaki yerleşimi sağlayarak etkinleştirici ray üretebilirsiniz.

Raylar nasıl yerleştirilir?
Minecraft ray yapımı rehberini tamamladık. Peki bu rayları nasıl kullanacağız? Rayları kullanmak için ilk önce bir amaç belirlememiz gerekiyor. Bu rayları madenlerde rahatlıkla dolaşmak için mi yoksa bir yerden bir yere daha hızlı gitmek için mi kullanacağız? Karar aşamasından sonra, gerekli ray miktarını hesaplamamız gerekiyor. Eğer sadece normal ray kullanırsak, ulaşım hızı oldukça yavaş olacak ve bir süre sonra duracaktır. Bu nedenle, bizlere elektrikli ray gerekmektedir. Doğru ivmeyi yakalamak için de her 30 düz raydan sonra 1 adet elektrikli ray kullanmanız gerekmekte. Tabii, yokuş yukarı gidilen durumlarda bu aralığı azaltmanızı tavsiye ediyoruz. Elektrikli rayları aktif etmek için de yan tarafına bir redstone meşalesi yerleştirmeniz gerekmekte.
İlginizi Çekebilir: Minecraft’ta eyer nasıl yapılır ve nasıl kullanılır?
Rayları nasıl kullanacağız?
Rayları kullanmak için tek seçeneğimiz vagonlar. Raylarda olduğu gibi vagonlarda da farklılıklar bulunuyor. Her vagon tipi, farklı bir amaca hizmet ediyor. Bizim oynadığımız güncel sürümde, toplamda 5 farklı vagon bulunuyor. Bu vagonlar ve işlevleri ise şu şekilde:
- Vagon: Bu vagon türü, tamamen oyuncuyu taşımak için tasarlanmıştır. En basit vagonlardan birisidir. Aynı zamanda canavarlar da bu vagona binebilmektedir.
- Hunili Vagon: Bu vagon tipi, oyuncuyu taşımaz. Onun yerine istediğiniz eşyaları depolar ve istenilen doğrultuda hareket eder. Bu eşya depolama seçeneği ise kısıtlıdır.
- Sandıklı Vagon: Bu vagon türü, adından da anlaşılacağı üzere içerisinde bir sandık bulundurur. Hunili vagonun aksine, daha geniş bir kapasitesi vardır. Çoğu eşyayı içerisinde barındırabilir ve iki konum arasında taşıyabilir.
- Ocaklı Vagon: Bu vagon, içerisinde bir fırın barındırır. Bu fırın da kömürle birlikte çalışır. Bu vagonun ana amacı, birbirine bağlı vagonları hareket ettirmektir. Ocaklı vagon, etkinleştirildikten sonra bir güç kaynağı olarak çalışır ve diğer vagonlarla birlikte istenilen yöne doğru hareket etmeye başlar.
- TNT’li Vagon: Bu vagon, üzerinde bir TNT bloğu bulundurur. Redstone düzeneği ile aktifleştirilebilen bu vagon, aktifleştikten sonra patlar. Bu vagon türü, genellikle tuzak olarak kullanılmaktadır.
Minecraft ray yapımı rehberimizin sonuna geldik. Daha fazla bu tarz rehber için bizleri takip etmeyi ve topluluğumuza katılmayı unutmayın!