Her oyuncunun telefonunda bulunması gereken uygulama!

Gameship mobil uygulamasını kullanarak oyunlara daha ucuza erişebileceğinizi ve bakiyenizi nakite çevirebileceğinizi biliyor muydunuz? Şimdi deneyin! #İşBirliği

Steam’de Kurtlar Vadisi, GTA 6, Assassin’s Creed Mirage Skandalları Neden ve Nasıl Yaşandı?

Paylaş

Dünya’nın en büyük dijital oyun vitrini olan Steam, bazen öyle gülünç hatalar yapıyor ki platformda yaşanan ilginçlikler uzun süre konuşuluyor. Örneğin dün gece yaşanan Kurtlar Vadisi Steam mağaza sayfası skandalı. Bunu bir skandal olarak nitelendirmek zor değil, zira aynı kişi daha sonra GTA 6, Assassin’s Creed Mirage ve Counter-Strike 2 isimlerini de kullandı. Üstelik platform buna nasıl müsaade etti ya da nasıl hala böyle bir açık var bilmiyoruz fakat geliştirici ve yayıncıları da orijinalleriyle ayırt etmek çok zordu.

Sen koskoca Steam değil misin ya? İşini düzgün yapmak isteyen geliştiricileri iki hafta inceleme sürecinde bekletip böyle saat başı mağaza sayfasının ismini değiştirenlere nasıl müsaade ediyorsun? İşte böyle sorarlar adama.

Steam mağaza sayfalarını nasıl denetliyor? İnceleme süreci nasıl işliyor?

Durumun ne kadar vahim olduğunu anlamak için Steam dökümanlarını biraz incelemek yeterli olacaktır. Mesela dökümanlara göre mağaza sayfası oluşturmak için bir yapılacaklar listesi bulunuyor. Mağaza sayfasının temellerini inşa ettikten sonra oyununuzun bir sürümünün Valve tarafından incelenmesi gerekiyor.

Steamworks geliştiricilerin Steam'de oyunlarını yayınlamasına yardımcı olan Steam yan kuruluşu.
Steamworks, geliştiricilerin Steam’de oyunlarını yayınlamasına yardımcı olan Steam yan kuruluşu.

Mağaza sayfanızı yayınlayabilmeniz için ise Valve sizden şunları yapmanızı istiyor:

  • Sadece yayınlanmaya hazır içerikleri mağaza sayfasına ekleyin: Oyununuzun tamamlanmamış bir bölümüne ya da kullanıcılara çıktığında ulaşılamayacak içeriklere mağaza sayfanızda yer veremiyorsunuz.
  • Kapsül resminde okunabilir bir ürün başlığı ya da logo bulunmalı: Oyununuzun logosu mağaza sayfasının kapsül görselinde okunabilir şekilde yer almalı, yahut ismi yazmalı.
  • Ekran görüntülerinde yalnızca oynanış görüntüleri bulunmalı: Önceden çizilmiş sinematik sahneler veya ödüller, açıklama içeren metin odaklı görseller ya da oyununuza dair bir konsept çalışması ekleyemiyorsunuz.
  • Açıklama detaylı, kolay ve anlaşılır olmalı: Oyununuzun açıklaması detaylar içermekle birlikte okuyan herkesin anlayabileceği şekilde basit yazılmalı.

Bu adımları tamamladıysanız oyun ya da yazılımınızın bir sürümü Valve tarafından inceleniyor. Bu inceleme toplamda 3-5 iş günü sürerken bazı durumlarda iki haftaya kadar uzadığı görülüyor. Bunu ilk elden tecrübe etmiş biri olarak onaylayabilirim. Valve oyununuzu incelerken şunlara bakıyor:

  • Ürün düzgün şekilde başlatılabiliyor olmalı: Yani basitçe, yaptığınız oyun ya da yazılım “Oyna” tuşuna basıldığında çalışmalı.
  • Mağaza sayfasındaki her şey oyunda da olmalı: Mağaza sayfasında gösterdiğiniz tüm içeriğin oyunda bulunup bulunmadığı kontrol ediliyor.
  • Üçüncü parti oyun içi satın alım işlemleri olmamalı: Oyun içi satın alımlarda yalnızca Steam’i kullanmanız gerekiyor. Üçüncü parti ödeme yöntemleri desteklenmiyor.

Bütün bunları tamamladıktan sonra, oyununuz da incelemeden geçtiyse artık Steam’in açıklarından yararlanabiliyorsunuz.

İncelemeyi geçtiyseniz artık Valve sizi eskisi kadar denetlemiyor

İnceleme sürecini atlattınız ve şeytani planlarınızı uygulamak için artık yeterince zamanınız var. Tabi Steam de bir musibet, bin nasihâtten evlâdır sözüne uyuyor ve sizden önce bazı kötü niyetli geliştiricilerin yaptığı şeylerin bedelini hepinize ödetiyor. Mesela geçmişte Steam’de sıralamaları manipüle etmek için çıkış tarihini sürekli olarak güncelleyen ama o tarihte oyununu çıkartmayan bazı bağımsız geliştiriciler olmuştu. Steam buna tedbir olarak oyunun çıkışına 15 gün süre kala herhangi bir erteleme için izin almanızı istiyor. Daha öncesinde kullanıcılar çıkış tarihini herhangi bir izne gerek olmadan değiştirebiliyordu.

Kurtlar Vadisi Steam Mağaza Sayfası
Kurtlar Vadisi Steam Mağaza Sayfası

Son yaşanan Kurtlar Vadisi, GTA 6, Assassin’s Creed Mirage ve Counter-Strike 2 Steam mağaza sayfaları skandalından sonra da buna benzer bir tedbirin gelmesini bekliyoruz. Zira daha önce Escape From Tarkov ve The Day Before için de sahte mağaza sayfaları açılmıştı. Onların onaydan nasıl geçtiğini ise sormayın, çünkü muhtemelen Steam bile bilmiyor.

Peki Kurtlar Vadisi Steam’e nasıl eklendi?

Dün gece yaşanan skandal olay aslında Valve’in ikinci bir denetim yapmamasından kaynaklanıyor. Bunu yapan kullanıcı oyununu Racer adıyla Steam’in istediği tüm kriterlere uygun şekilde mağaza sayfasıyla birlikte hazırlamış ve yayınlamıştı. İlk incelemeyi geçtikten sonra ise artık canı sıkılmış olacak ki bir anda bütün mağaza sayfasını Kurtlar Vadisi’ne uyarlamış.

Bunu yapmak çok basit ve Steam’in bunun için nasıl bir önlem almadığı ise kafa karıştırıcı. Oyunun yüklenen sürümüne karışmadan bütün mağaza sayfası görsellerini ve açıklamayı Kurtlar Vadisi, GTA 6, Assassin’s Creed Mirage ya da Counter-Strike 2 görselleri ve açıklamasıyla değiştirebiliyorsunuz. En azından bunun ne kadar kolay yapılabildiğini de dün gece görmüş olduk.

İşin daha kötü yanı ise Assassin’s Creed Mirage için açılan mağaza sayfasında satışın açık olmasıydı. Diğerlerinde çıkış tarihleri farazî olarak girilmişti ve hiçbir sürüm olmadığından insanlara yalnızca yanlış bilgi verip, dolandıramıyordu. Ancak Mirage için açılan mağaza sayfasında oyun hem satışta hem de indirime girmişti. Üstelik yayıncı ve geliştiricinin ismi Ubisoft olarak girilmişti ve tıkladığınızda sizi gerçek Ubisoft’un geliştirici ve yayıncı sayfasına yönlendiriyordu. Bu durumda Steam için gerçekten korkunç bir açık. İnsanlar oyunu geliştiren ve satanın Ubisoft olduğunu rahatlıkla düşünebilir.

Her sakallıyı dedemiz sanmamak gerekiyor

Böyle sahte mağaza sayfalarını anlayabilmek ve onlardan korunabilmek için yapabileceğiniz en iyi şey, SteamDB üzerinden onları kontrol etmek. İsterseniz internet tarayıcısı için eklentisini indirip yükleyerek, Steam’in sitesinden girdiğiniz tüm mağaza sayfalarını SteamDB üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. Burada da dikkat etmeniz gereken unsur, mağazanın güncelleme geçmişine bakmak olsun. Zira oyunun isminde, açıklamasında ve ekran görüntülerinde bir değişiklik yapıldıysa burada görebilir ve sahte olduğuna kanaat getirebilirsiniz.

Valve bunlara mahal verdikçe SteamDB'den oyunların gerçek olup olmadığını kontrol etmemiz gerekecek.
Valve bunlara mahal verdikçe SteamDB’den oyunların gerçek olup olmadığını kontrol etmemiz gerekecek.

Bu açık son zamanlarda birçok kez kullanıldığından, artık önümüzdeki dönemlerde de mağaza sayfalarına temkinli yaklaşmakta fayda var. Özellikle diğer platformlara özel olarak çıkan ve bir süre daha orada kalacağını bildiğimiz bazı oyunların mağaza sayfasını gördüğümüzde kesinlikle temkinli yaklaşıp, aceleci olmamamız gerekiyor. Bunlara örnek olarak PS5’e özel olan God of War Ragnarök, Epic Games’e özel olan Dead Island 2 gibi oyunları gösterebiliriz.

Valve olayın ciddiyetini kavrayana kadar Steam’de biraz daha tedbirli olmakta fayda var.

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: