EA Sports WRC İnceleme

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Electronic Arts’ın bu sene ilk kez Codemasters tarafından geliştirilen ve Unreal Engine 4 teknolojisinin kullanıldığı ralli simülasyonu EA Sports WRC çıktı. Codemasters’ın daha önce Dirt ve Dirt Rally gibi serileri olduğundan, bu oyunda da tecrübelerini konuşturmuş olduklarını düşünerek oynamaya başladım. Ancak bir süre sonra gözüme çiğ gelen şeylerin olduğunu fark ettim ve bu his oyun süresi boyunca asla azalmadı. Dilerseniz gelin pişmiş ve çiğ yönleriyle yeni ralli simülasyonunun nasıl olduğunu inceleyelim.

EA Sports WRC İnceleme
EA Sports WRC İnceleme

EA Sports WRC bende hayal kırıklığı yarattı

Dirt Showdown’dan beridir Codemasters’ın oyunlarını oynayıp beğenen birisi olarak WRC de umut ile girdiğim bir oyun oldu. Nihayetinde stüdyo hem yarış oyunları hem de ralli simülasyonları yapma konusunda fazlasıyla deneyimliydi. Hatta bu sene bizim de incelediğimiz F1 23‘ü geliştirmişlerdi ve oyunu oynamış, çok beğenmiştim. Bu nedenle WRC’den de daha azını başarmasını beklemiyordum. Ancak işler beklediğim gibi olmadı. Söze başlamadan önce EA Sports WRC’nin, sadece serinin hayranlarına önerilebilecek bir oyun olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.

EA Sports WRC İnceleme
EA Sports WRC İnceleme

Araç fizikleri ve zeminin sürüşe etkisi konusunda can sıkan bir durum yok

Simülasyon denildiğinde sadece aracın kullanımı değil, çevre ile ve zemin ile olan etkileşimleri de büyük önem arz ediyor. Bu anlamda WRC’de göze batan bir eksiklik olmadığını söyleyebilirim. Beklediğiniz heyecanlı yüksek hızlı ralli yarışları oyunda yerini almış ve yardımcı pilotunuzun direktiflerine uyarak zemine ve zamana karşı mücadele edebiliyorsunuz. Asfalt, çakıl ve karlı zeminler birbirinden farklılıklar gösteriyor ve hepsine uygun bir sürüş biçimi benimsemeniz gerekiyor.

Yarışlara girmeden önce dilerseniz pistin tadına bakmak için “Shakedown” adındaki ısınma turuna girebiliyor ve arabanızda eksik gördüğünüz kısımları asıl yarışa girmeden düzenleyebiliyorsunuz. Aracınızın kurulumunu yaptığınız arayüzde ince ince bütün detaylarını kurcalayarak, mevzubahis yarış için en uygun hale getirebiliyorsunuz. Bu anlamda da yine bir simülasyon oyunundan bekleneni sizlere sunuyor.

EA Sports WRC
Arabanızı direksiyonundan vites topuzuna kadar inşa sırasında özelleştirebiliyorsunuz.

Kariyer modunda ilerleme hissini ucundan veren bir oyun olmuş

EA Sports WRC’de bir kariyer modu da bulunuyor ve kendiniz isimlendirdiğiniz pilotunuzla şampiyonluklara doğru koşturuyorsunuz. Yeni araçlar alıp, aracınızı özelleştirip daha zorlu yarışlara doğru yelken açtığınız bu modda aynı zamanda kendi arabanızı da inşa edebiliyorsunuz. Bu kısımda oyuncuya tanınan özgürlük, kariyer kısmının bağlayıcılığını hayli artırıyor. Biliyorsunuz, spor oyunlarında çevrim içi rekabet ne kadar önemli olsa da kariyer modu, oyuncuyu uzun süre oyunda tutan yegane özelliklerden birisidir. EA Sports WRC’de kariyer modu güzel temeller üzerine inşa edilmiş.

Tabii takvimdeki şampiyonalarda ve yarışlarda ilerlerken size sunulan ilerleyiş hissinin yoğun olmadığını belirtelim. Yani temel olarak aynı şeyleri yapıp duruyorsunuz ama sizi daha iyi oynadığınız için ödüllendirmiyor. Tamam, bu bir ralli simülasyonu ve zaten her seferinde aynı şeyi yapmamız gerekiyor fakat oyuncunun iyi yaptığı şeylerin ardından biraz daha tatmin edilmesi gerekiyor. Belki bu yazıyı okuyana kadar oynamış oyuncular benimle aynı görüşte olmayacaktır fakat hissettiklerim genel olarak bu şekilde.

Tik, tak, teknik!

Oyunun teknik tarafına gelecek olursak, Unreal Engine 4 seçiminin oyunun kaderine doğrudan olumsuz yönde etki ettiğini söylemeden geçmemeliyim. Electronic Arts’ın son oyunlarında çok daha sık şekilde Unreal Engine kullanıyor olması bir yerde hoşuma gitmeye başlasa da bunun kötü meyvelerinden birisini WRC’de almış. Yeni nesil konsollara çıktığından Unreal Engine 4.25 ya da daha yüksek bir sürümüyle geliştirildiğini tahmin ediyor ve gördüğüm manzaranın hem oyuna, hem de oyun motoruna sadece yazık ettiğini söyleyebiliyorum.

Oynanış sırasında grafikler böyle gözüküyor.
Oynanış sırasında grafikler böyle gözüküyor.

Performans kısmında oyun, kullandığı teknolojinin lanetini beraberinde getiriyor. Ben yaşamasam da gözlemlediğim kadarıyla diğer oyuncular sık sık çökme problemleriyle de karşılaşıyorlarmış. Bunun dışında benim yaşadıklarım arasında oyunun sık sık takılması ve genel kare hızı ortalamasının hayli düşük olması gibi durumlar yer alıyor. Codemasters gibi tecrübeli bir stüdyo ve Electronic Arts gibi büyük bir yayıncının 2023 yılında hala bu tür sorunlarla karşımıza geliyor olması, gerçekten hayal kırıklığı yaratıyor.

Genel performansı bir kenara bırakacak olursak, oyunda görsel hataların bulunduğunu da söylemeliyim. Gölgelendiricilerin işlenmesi sırasında yaşanan sorunlar, çevre materyallerinin doğru görünmemesi ve özellikle gece yarışlarında çakıl taşlı yolların hem kafa karıştırıp hem çok kötü görünmesi bunlardan bazıları. Bütün bunlar, hali hazırda yaşanan takılma, çökme ve düşük kare hızı gibi sorunların üstüne eklenince oyundaki gerçekçi araç fizikleri, fena olmayan ses tasarımı ve lisanslı ralli arabaları gölgede kalıyor.

Bütün bunların üzerine ek olarak, oyunun grafiklerini beğendiğimi de söyleyemeyeceğim. Ultra ayarlarda oynuyor olsanız dahi etraftaki küçük çimenlerin gölgeleri yok, parçacık efektleri yeterince ayrıntılı değil, ağaç modelleri, kenar yumuşatma en detaylı ayarda olsa bile tırtıklı görünüyor. İnanın Codemasters’ın avcunda Dirt Rally 2.0 gibi muhteşem ralli oyunları olmasaydı bütün suçu stüdyoya yıkmayı çok isterdim fakat buradaki en büyük hata oyun motoru tercihi olmuş. Hem de kullandıkları oyun motoru, yeni ve barbar olarak nitelendirdiğimiz Unreal Engine 5 de değil. Zamanın sınavından sağ salim çıkmayı başarmış, kendisiyle yüzlerce harika oyun yapılmış Unreal Engine 4. Sanırım stüdyonun, motorun potansiyelini tamamen kullanmak için bu motor ile birkaç oyun daha geliştirecek kadar vakte sahip olması gerekecek.

EA Sports WRC inceleme içeriğimizde ralli oyunlarının kralı Codemasters'ın Unreal Engine 4 ile hayal kırıklığı yaratan oyununa bakıyoruz.

Uzun lafın kısası

Velhasıl kelam EA Sports WRC size çok özel şartlar altında önerebileceğim bir oyun olmuş. Eğer saf ralli simülasyonlarını seviyor ve buna özel bir bilgisayar kurulumu yaptıysanız, bu size oyunu önermem için yeterli değil. Aynı zamanda sistem gereksinimlerinin çok üzerinde bir bilgisayarınız olması gerekiyor ve daha önce Codemasters’ın Dirt Rally 2.0 gibi harika oyunlarını oynamamış olmanız lazım. Diğer türlü bende olduğu gibi oyundaki hatalar gözünüze batmaya başlayacak ve belki de çok keyif alacağınız o deneyim orta yerinden kırılacak.

Sevgili ralli severler, EA Sports WRC inceleme içeriğimizin sonuna geldik. Eğer aklınızda hala soru işaretleri bulunuyorsa bunu yorumlarda benimle ve diğer sevgili okurlarımızla paylaşmayı unutmayın. Ayrıca özel içeriklerimizden anında haberdar olmak için bildirimleri de açabilirsiniz. Bir başka incelemede daha görüşmek dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.

EA Sports WRC İnceleme
EA Sports WRC İnceleme
Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi:

Electronic Arts'ın bu sene ilk kez Codemasters tarafından geliştirilen ve Unreal Engine 4 teknolojisinin kullanıldığı ralli simülasyonu EA Sports WRC çıktı. Codemasters'ın daha önce Dirt ve Dirt Rally gibi serileri olduğundan, bu oyunda da tecrübelerini konuşturmuş olduklarını düşünerek oynamaya başladım. Ancak bir süre sonra...EA Sports WRC İnceleme