Monster Notebook'un yeni Pusat aksesuar serisi ile tanışın!

Monster Notebook'un, her oyuncunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirdiği yeni Pusat aksesuar serisine göz atın. #İşBirliği

Mitleri Çürüterek Açıklıyoruz: Yenileme Hızı ve Oyunlardaki FPS İle İlişkisi Nedir?

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Oyuncu monitörlerinde önemli bir kriter olan yenileme hızı nedir? Daha da derinlere inecek olursak, bu yenileme hızının oyunlardaki FPS değeri ile ilişkisi nedir? Eğer PC oyunculuğuyla aranız iyiyse bunları mutlaka merak etmişsinizdir. Biz de bu yazımızda sizi hem teorik hem de pratik bilgilerle buluşturuyoruz. FPS ve HZ ilişkisini açıklamakla birlikte oyuncu monitörü almak isteyenler için önemli tavsiyeler de veriyoruz. Öyleyse, gelin başlayalım!

Yenileme hızı nedir ve neden bu kadar önemli?

Monitörlerde yenileme hızı, oyuncular için deneyimi etkileyen en kritik faktörlerden birisidir. Ekranınızdaki piksellerin görüntüyü değiştirme hızını temsil eder ve hertz birimi ile ölçülür. “Hertz” ise bir olayın saniyede kaç defa tekrarlandığını belirten frekans (sıklık) ölçü birimidir.

Yenileme hızı nedir ve ne işe yarar?
Yenileme hızı nedir ve ne işe yarar?

Örneklerle ilerleyecek olursak, 60 hertz yenileme hızına sahip bir monitör, ekrandaki görüntüyü saniyede 60 defa güncelleme kapasitesine sahiptir. Öte yandan yüksek yenileme hızlarına sahip ekranlar, görüntüyü daha sık yenileyebileceği için özellikle hareketli nesnelerin çok daha ayrıntılı görülebilmesini sağlar. Yüksek hızlara sahip ekranlardaki görüntü, düşük olanlara göre çok daha akıcı şekilde görüntülenir.

Milisaniye bazında ölçülen tepki süresinin buradaki rolü ne?

Tepki süresi, ekranın görüntü güncelleme işlemi sırasındaki boşlukların milisaniye olarak ölçümüyle belirlenir. Yüksek yenileme hızı değerlerine sahip ekranlarda, daha düşük tepki süreleri beklenir. Bu da ekrandaki görüntünün daha akıcı şekilde görülebilmesine olanak sağlar.

Eğer ekranınızdaki hareketli nesneler takılarak ilerliyor gibi görünüyorsa, yenileme hızınız düşük ve tepki süreniz yüksek olabilir. Özellikle hızlı hareket eden nesnelerin bulunduğu FPS veya yarış oyunu gibi yapımları rekabetçi olarak oynuyorsanız, yüksek yenileme hızına sahip bir monitör sizin için bir ihtiyaçtan daha fazlasıdır.

Oyunda aldığınız FPS ile yenileme hızınızın ilişkisi nedir?

Öncelikle kesin bir kanı ile başlamak gerekiyor; Oyundaki FPS değerinizin sınırı ekranınızın yenileme hızıdır. Eğer 60Hz bir monitörden oynadığınız oyunda 300 FPS değerlerini görüyorsanız, gözlerinizle sadece 60 FPS’yi görüyorsunuz demektir. Çünkü GPU ve işlemciniz 300 FPS değerini işlemeyi başarsa bile monitörünüz, bu değeri ekranda yenilemeyi başaramayacaktır. Oyunun kare hızını saniyede 60 olacak şekilde sınırladığınızda gördüğünüz değişmeyecek, aksine bilgisayarınızın üzerinden koca bir yükü atmış olacaksınız.

FPS yenileme hızıyla aynı mı olmalı?
Mitleri Çürüterek Açıklıyoruz: Yenileme Hızı ve Oyunlardaki FPS İle İlişkisi Nedir?

Evet, bunu bilmek belki de çoğu oyuncunun monitörüne karşı olan sevgisini zedelemiş olabilir fakat söylemek zorundaydık. Eğer 144Hz bir monitörünüz varsa, bir oyunu en akıcı şekilde oynayabilmeniz için 144 FPS değerini almanız gerekiyor. Bunun altında değerler aldığınızda monitörünüzün tam potansiyelini kullanamazsınız. Üzerine çıktığınızda ise gözünüzün görmediği kareleri işlemci ve ekran kartınızın işlemesinden başka bir faydası olmayacak.

Peki oyuncu monitörü alırken nelere dikkat etmeliyim? Kaç Hz olması gerekiyor?

Oyuncu monitörü alınırken yenileme hızı dışında dikkat edilmesi gereken birçok farklı durum da bulunuyor. Bunları en sade şekilde maddeler halinde ele alarak tavsiyelerimizi paylaşalım.

  • Çözünürlük: Eğer oyunları 4K çözünürlükte oynatabilecek işlem gücünde bir ekran kartınız veya işlemciniz yoksa, 1920×1080 monitörler sizin için yeterli olacaktır. Bunun altına düşüldüğünde görüntü bulanıklaşabilir ve rekabetçi anlamda oyunlarda sizi geriye çekebilir.
  • Tepki süresi: Düşük yenileme hızına sahip monitörlerin tepki süresi daima fazladır. Tepki süresi hem GTG hem de MBR bazında düşük monitörleri tercih edin. Genelde monitörlerin tepki süreleri belirtilirken MBR ibaresine yer verilir.
  • Yenileme hızı: Hali hazırda bir sisteminiz varsa ve ona bir oyuncu monitörü almayı düşünüyorsanız, önce bilgisayarınızın performansını iyi tanımanız gerekiyor. Eğer birçok oyunu 140-150 FPS kare hızları aralığında oynuyorsanız, sizin için en uygunu 144Hz yenileme hızına sahip bir monitör olacaktır. Eğer 300’ün üzerinde FPS değerleri görüyorsanız, 240Hz oyuncu monitörlerinden birisini seçmeniz gerekecek.
  • Panel tipi: Oyuncu monitörlerinde birden fazla panel seçeneği bulunur. IPS panellerde renk doğruluğu daha yüksekken, TN paneller tepki süresi anlamında şov yaparlar. Yine de eski bir teknolojidir. VA paneller ise her ikisinin bir birleşimi gibidir fakat tepki süresi anlamında çok başarılı sayılmazlar. Piyasadaki çoğu oyuncu monitörü IPS panel kullanır.
  • Ekran boyutu: Türkiye’de oyuncuların büyük bir kısmının 1920×1080 çözünürlükte oyun oynadığı göz önünde bulundurulduğunda, 27″ monitörlerden daha büyük ekranların çok gerekli olmadığını söyleyebiliriz. Ekran boyutu arttıkça, çözünürlüğün de artması gerekir.
Oyuncu monitörü alırken nelere dikkat edilmeli?
Oyuncu monitörü alırken nelere dikkat edilmeli?

Sonuç

Sonuç olarak yenileme hızı, tepki süresi ve oyunlardaki FPS değerleri ile ilişkisi anlamındaki tüm soruları yanıtladık. Eğer hala aklınızda oluşan soru işaretleri varsa, bizlerle yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın. Tüm yorumları en hızlı şekilde yanıtlayıp sorularınızın yanıtını alabilmeniz için elimizden geleni yapıyoruz. Şimdiden herkese en akıcı şekilde deneyimledikleri iyi oyunlar dileriz!

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.

Atarita'ya abone ol, videoları kaçırma!

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: