Ubisoft tarafından dijital oyunlar ve abonelikler hakkında yeni açıklamalar yapıldı. Fransız oyun geliştiricisinin Abonelikler Direktörü Philippe Tremblay, video oyunları endüstrisinin giderek dijitalleşmesi hakkında uzunca bir demeç verdi ve görüşlerini belirtti. Ubisoft+, Xbox Game Pass ve EA Play gibi abonelik servislerinin bugününü ve geleceğini yorumlayan Tremblay, aynı zamanda Ubisoft’un kendi abonelik servisine dair değişiklikleri ve detayları da paylaştı.
Ubisoft “gelecek dijitalde” diyor
Katıldığı bir röportajda yorumlarına yer veren Tremblay, Ubisoft’un bulut tabanlı yayın servisi piyasaya sürüldüğünden bu yana milyonlarca kullanıcının adeta akın ettiğini ve zaman geçtikçe abonelik tabanlı modelleri benimseyen kullanıcıların artacağını beklediğini söyledi. Fiziksel, kutulu oyunlar bazı kullanıcılar için bir tutku olsa da tüketiciler tarafında dijitale geçiş değişiminin “gerçekleşmesi gerektiğini” vurguladı.
Son yıllarda bulut tabanlı hizmetler ve abonelik servisleri giderek yaygınlaşıyor. Hemen hemen her büyük oyun şirketi, kendi abonelik modelini oluşturma yolunda ciddi adımlar atıyor. PlayStation Plus, Xbox Game Pass, EA Play, GeForce Now gibi aylık ücret modeliyle ilerleyen servislerin sayısı git gide artmış durumda.
Ubisoft+ da yakın zamanda bazı değişikliklere uğradı
Abonelik servisleri, erişilebilirliği artırmak adına farklı katmanlara bölünüyor. Örneğin Electronic Arts’ın EA Play hizmeti varlığını sürdürürken, yeni oyunlara hemen erişmek isteyen oyuncular için EA Play Pro adında bir başka katman daha bulunuyor. Buna benzer şekilde Ubisoft+’ın da temel katmanı artık Ubisoft+ Premium olarak anılıyor. Ancak şirketin arka kataloğundaki oyunlara erişmek isteyen oyuncular için de Ubisoft+ Classics adında yeni bir katman eklenmiş durumda. Fransız geliştiricinin abonelik servisindeki bu katmanlaşma aynı zamanda sektörün eğilimlerini de gözler önüne seriyor.
Philippe Tremblay, GameIndustry ile yaptığı röportajda Ubisoft+ kullanımı ve tüketici eğilimlerinin nasıl değiştiği yönünde şu ifadeleri kullandı:
“Birden fazla davranış biçimi bulunuyor. Kesinlikle tek bir oyun için gelip, abonelik bittikten sonra satın almaya devam eden çok sayıda insan var. Bu gerçekliğin bir parçası ve bizim için sorun değil.”
Oyun fiyatlarının alım gücüne göre yüksek olduğu ülkemiz gibi ülkelerde, söz konusu abonelik geçişi sürekli yaşanıyor. Bir oyunu oynamak için satın alınan abonelikler uzayarak düzenli bir tüketim haline dönüşüyor. Aslında bu hizmetler, en çok Türkiye gibi ülkelerde fayda sağlıyor da diyebiliriz.
“Oyunların size ait olması şart değil, ilerlemeniz hep oradadır”
Tremblay, sektörün yaşadığı değişime ve “dijitale doğru geçişe” de atıflarda bulundu.
“Gördüğümüz şeylerden birisi ise oyuncuların -DVD’ler gibi- aldıkları oyunlara sahip olmak istemeleri. Tüketici tarafında değişmesi gereken şey, bu. CD ya da DVD koleksiyonu yapmadıklarında da rahat hissetmeliler. Oyunlar söz konusu olduğunda bu biraz yavaş bir dönüşüm. Ancak oyuncular, bu açıdan rahat hissetmeye başladıklarında… İlerlemenizi kaybetmezsiniz. Örneğin bir oyuna başka bir vakitte devam etmek istediğinizde, ilerleme kayıt dosyanız hala orada olur. Silinmez. Oyuna bağlı kalarak geliştirdiğiniz ve inşa ettiğiniz şeylerin hiçbiri kaybolmaz. Yani bu biraz da “oyununuza sahip olmama konusunda rahat olmakla” ilgili.
Tremblay’in açıklamalarına göre oyuncular, CD veya DVD üzerinden oynamadıkları zamanlarda da rahat hissedebilmeliler. Yani dijital aboneliklerle oyunlara “geçici olarak sahip olduğumuz” ve ödemeyi yapmadığımız takdirde sahipliğini kaybedeceğimiz gerçeğine alışmamız gerekecek. “Nasıl olsa ilerleme dosyamız orada, aboneliği ne zaman tekrar alırsak, o zaman kaldığımız yerden devam ederiz” şeklinde düşünmemiz isteniyor. Ubisoft’un Abonelikler Direktörü Philippe Tremblay’e göre oyuncuların tüketim alışkanlıklarında yaşamaları gereken değişim bu yöndeymiş.
Peki siz, oyunlara abonelik servisleri ile mi erişiyorsunuz? Tecrübe ve görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.