The Ancients Ön İnceleme

Paylaş

The Ancients geliştiricisi GorillaSoftWorks ekibi, hepsine teşekkürler, bize oyunun alfa sürümünü inceleme şansı verdi. Yerli yapımlar arasında alıştığımızın dışında bir türün oyunu olan The Ancients, KickStarter ile desteklenerek ortaya çıkmış bir proje. Küçük bir ekibin Unreal Engine ile geliştirdiği sıra tabanlı strateji türündeki bu hayatta kalma oyunu aynı zamanda büyük bir potansiyele sahip. Tabi geliştirmenin henüz çok erken aşamalarında olduğundan oyunun tamamını oynayamasak da, en azından neye benzeyeceğine dair bir fikre sahip olduk diyebiliriz.

Yerli geliştiricilerden sıra tabanlı bir hayatta kalma oyunu: The Ancients

Tur bazlı ilerleyen yapısıyla ve çeşitli parametreleri kontrol etmemize olanak sağlamasıyla The Ancients büyük potansiyeli olan bir oyun.

The Ancients Alfa Sürümü İncelemesi

Aslında bu yazı hem bir ilk bakış hem de geliştiricilere geri bildirimlerle dolu bir içerik olacak. Hem okurumuzun oyun hakkında fikir sahibi olması hem de geliştiricilerin yaptıkları oyun hakkında dışarıdan da fikirler alabilmeleri için iki taraflı bir şekilde bu oyunu inceleyeceğiz. Çünkü biliyoruz ki bir oyunu geliştirirken objektif bir bakış açısına sahip olmak oldukça zordur. Genelde oyunun geliştirme sürecinde bulunmamış insanlar bu konuda daha tutarlı görüşlere sahip olabilir. “Geri Bildirim:” şeklinde başlayan paragraflar, oyunculardan ziyade geliştiricileri ilgilendiriyor. Neyse, lafı da fazla uzatmadan gelin bakalım The Ancient ne? Nasıl daha iyi olabilir?

The Ancients’ın alfa sürümünden küçük bir kesit.

Kavanoz dipli dünyada can derdine düşen kabilemizi kontrol ediyoruz

Oyunun başlangıcında birkaç kişiden oluşan bir kabilemiz bulunuyor ve oyun farklı mekaniklere sahip olduğu için de direkt öğreticiye giriyoruz. Öğretici kısmı aynı zamanda oyunun hikayesinin de giriş bölümü şeklinde karşımıza çıkıyor. Sıkıcı tutorial bölümlerindense böyle bir seçim yapmaları oldukça yerinde olmuş. Başlangıçta temel olarak kabilemizi hayatta tutmamız isteniyor, bunu yapabilmek için de birçok parametreyi takip etmeli ve gereken neyse onu yapmalıyız.

The Ancients'ın giriş ekranı ve oyunun gösterdiği ilk pencere. Hikayenin girişi burada yapılıyor.
The Ancients’ın giriş ekranı ve oyunun gösterdiği ilk pencere. Hikayenin girişi burada yapılıyor.

Yemek stoklarımız bitiyorsa gidip biraz sebze toplayıp kısa süreliğine bu sorunu çözebiliyoruz. Eğer kabilemiz yeterince büyüdüyse ve silahları varsa avcılık yaparak daha fazla besine ulaşmamız da mümkün oluyor. Ancak başlangıçta avlanmak en mantıklı seçenek olmayabilir. Zira 6 kişilik başlangıç kabilemiz henüz avlanmaya hazır değil, çünkü ne mızrakları var ne de yırtıcı hayvanlardan korunabilecek basit kıyafetleri. Oldukça kırılgan olan bu ekiple bizden ilk istenen öğreticiyi takip ederek oyunun temel yapısını anlamamız.

Basitçe hayatta kalma parametreleri açlık, susuzluk, güvenlik, sosyallik ve ısı. Bunlar arasından açlık, susuzluk ve güvenlik düştüğünde kabile üyelerinizi aniden kaybetmeye başlıyorsunuz. Birer birer masadan kalkıp gidiyorlar. Sosyallik ve ısınma değerleri düştüğünde ise insanlarınız birbirini öldürmeye, hastalanmaya başlıyor. Bu yüzden bu değerlerin takibini yapmak oyunda hayati önem taşıyor.

Geri Bildirim: Bu parametrelere hakimiyetin tam olması lazım. Oyunu oynadığım ilk birkaç saat boyunca dengeyi tutturamadığım için sürekli yenildim ve insanlığın kaderini yok olmaya terk ettim. Örneğin yemek tüketimi kabile büyüdükçe artıyor ancak 8 kişi olduğunda gerçekten başa çıkmak oldukça zor. Kabile üyesi başına belirli bir sayı olarak değil de logaritmik olarak artıyor gibi hissettim. Ancak bence, kabilem bir seviyeye geldiğinde yemeği o kadar da dert etmemem gerekiyor. Bunun beni sürekli hayati bir unsur olarak tehdit etmesi yerine, yemek problemini garantiye alabildiğimi hissedip oyunun diğer yönlerine daha fazla odaklanmam gerektiğini düşündüm.

The Ancients ekran görüntüsü
Arayüzde bazen uyarılar birbirinin üzerine binerek karışıklığa sebep olabiliyor.

The Ancients anlatacağı şeyi basitçe uyarı ekranları vererek anlatıyor, burada da yine ufak çizimler yer alıyor. İlerleyen aşamalarda da yine bu küçük uyarı pencerelerinden kararlar vermeniz gerekebiliyor. Örnek vermek gerekirse kabilenizin takip edebildiğiniz güvenlik, sosyallik gibi parametreleri kontrolden çıkar ve kabile üyeleri birbirini öldürmeye başlarsa burada bazı kararlar vermeniz gerekiyor. Kabile üyelerini öldüren kişiyi dilerseniz aşağılayabiliyor, kabileden sürebiliyor ya da öldürebiliyorsunuz. Bu kararların hepsi güvenlik durumunu farklı şekilde etkiliyor. Oyunun bu yönde fakir ya da kısır bir oyun olduğunu söylemek zor, sizi sürekli karar vermeye itiyor.

Geri Bildirim: Bu karar mekanizmasında eleştirilmesi gereken bir nokta varsa, o da parametrelere uygulayabildiğimiz etkinin çok kısıtlı olması. Mesela bir klan üyesi diğerlerini öldürmeye başladığında, onu infaz ederek güvenliği yükseltebiliyorsunuz. Ancak güvenlik yeteri kadar yükselmediği için birkaç tur sonra farklı bir karakter yine insanları öldürmeye başlıyor. Durum böyle olunca kabilenizde 8 kişiyi aynı anda kontrol edebildiğiniz süre de çok azalıyor. Tabi henüz alfa sürümünde olduğundan, bazı politikaları seçerek bu durumun sıklığını azaltamadığım için bunu yaşadığımı düşünüyorum. İleride mutlaka seçtiğimiz politika ve ilerlediğimiz teknoloji ağacıyla bunun da önüne geçebilir hale gelebiliyoruzdur.

Politika seçebiliyor, teknoloji ağacında ilerleyebiliyor ve kendi kabilelerinizin yapısını kendiniz belirleyebiliyorsunuz

Oyunda üzerinde ilerleyebileceğiniz dört farklı politika ağacı ve ilerleyerek ulaşabileceğiniz 6 kademeli bir araştırma ağacı bulunuyor. Alfa sürümü için yalnızca ilk kademe teknoloji ağacı ve bir politikayı oynayabildim ancak bana yaklaşık -ilk başarılı seferim olan- 4 saatlik ilerlemem boyunca yaşattığı değişimi oyunun geneline yaydığımda muhteşem bir potansiyel gördüğümü söyleyebilirim.

Araştırma ağacının detaylarını gösteren bir görsel.
Araştırma ağacı yukarıdaki gibi görünüyor.

Araştırma ağacında oyun boyunca ilerlediğiniz süreçte kazandığınız araştırma puanlarıyla yeni yeteneklerin kilidini açabiliyorsunuz. Burada herhangi bir seçime zorlanmıyor, isterseniz altı kademe arasından sıradaki kademeye geçmeden önce bütün yetenekleri öğrenebiliyorsunuz. Hepsinin de kabilenizin şu kavanoz dipli dünyada yaşayabilmesi için çok güzel etkileri olduğunu söylemek lazım. Ancak “ben hızlıca diğer kademelere ilerlemek istiyorum” diyorsanız, bunu yapmanız da mümkün oluyor.

Politika ağacının detaylarını gösteren bir görsel.
Politika & Kültür ağacı ise yukarıdaki gibi görünüyor.

Politika ağacı ise araştırma kısmının aksine, bazı kararlar vermeniz gereken bir alan. Çünkü bazı politikaları benimsediğinizde, geriye dönüp daha önce almadıklarınızı alma şansınız olmuyor. Bu yeniden oynanabilirlik anlamında çeşitliliği fazlasıyla artırırken oyuncunun merak duygusunu da eşeliyor diyebilirim. Kabilenizin kültürü, inançları gibi alanda vereceğiniz bu puanlar bütün kabilenin değerlerini etkiliyor. The Ancients aslında bu dinamizm sayesinde benim ilgimi fazlasıyla üstünde tutmayı başardı.

Grafikler, performans, arayüz ve bazı şeyler

Oyunun atmosferini ve hissettirmeye çalıştığı şeyi iyi anladığımı düşünüyorum. Ancak alfa sürümündeki arayüz tasarımı ile bunu yapması oldukça güç. İleride değişebileceğini umuyorum zira bu şekilde oyunun potansiyelinden bir parçayı ham yapabilir.

Geri Bildirim: Özellikle savaş sisi ve uyarı pencerelerinin renk şemasını biraz değiştirmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Savaş sisinin rengi, oyunun genel paletiyle uyumlu gelmedi. Zemin materyali, yeşillik renkleri ve savaş sisi pek uyuşmuyor. Oynarken dalıp gitsem de bir tasarımcı gözüyle baktığımda bu tür tezatların beni rahatsız ettiğini söyleyebilirim. Buna ek olarak kabile ekranına geldiğimizde arkaya yüklenen küçük level için belki işleme sonrası efektlerinde ayarlama yapılarak biraz parlaklığı artırılabilir yahut kontrastı düşürülebilir. Aynı şey, oyunun ana menüsü için de geçerli. İşleme sonrası efektlerinin eksikliği fazlasıyla hissediliyor.

The Ancients ana menüsü çok daha iyi olabilirmiş.
Oyunun ana menüsü biraz grafik kurbanı olmuş.

Performans anlamında da oyunun bazı problemleri olduğundan bahsetmekte fayda var. Özellikle şimdilik muhtemelen geçici olarak ayarlanan minimum sistem gereksinimleri göz önüne alındığında, benim bu oyunu çok yüksek kare hızlarında oynamam gerekiyordu. Başlangıçta 40-50 FPS arası gidip gelen kare hızı oyunda ilerledikçe büyük ölçüde düştü. Bu süreç bazlı düşen kare hızının bazı yerlerde bellek sızdırması (memory leak) sebebiyle olabileceğini duymuştum ancak temel sebebine dair kesin bir fikrim yok. Yine de ortalama ya da kalburüstü bir sisteminiz yoksa oyunun güncellemelerini takip etmekte fayda var.

Geri Bildirim: Oyunun grafik optimizasyonu ve performansı biraz toparlanmalı. Fark edemedim fakat eğer savaş sisinin kapattığı yerdeki 3D nesneler ve animasyonlar arkaplanda renderlanmaya devam ediyorsa, bunu durdurmak büyük ölçüde performansı artıracaktır. Unrean Engine’in blueprint özelliğiyle programlandıysa, animasyon blueprintleri aktör blueprintlerine bağlanarak, aktörün göndereceği “IsInFog?” gibi bir bool değişken ile animasyon blueprintinin içinde bu durumun ayarlanabiliyor olması lazım. Tabii ki sizlere işinizi öğretmek gibi bir hadsizlik yapmayacağım ancak bir nebze de olsa fikir verebilmek adına yazdım bunları da.

Oyuncunun daha açık şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor

Öğretici bölümü hikayenin girişinde vermenin aslında bir dezavantajı olan bu durum da oyun deneyimini zorlaştırabiliyor. Parametrelerin ne gibi işlevleri olduğu ya da nasıl yükseltilebileceğine dair ipuçları oyunun mevcut sürümünde yer almıyor. Hemen girişte verilen bilgilendirme ekranında da yine bunlara dair tüyolar mevcut değil.

Kabile ekranında da yeterince bilgilendirme yapılmıyor.
Oyunun kabile ekranı bu şekilde.

Geri Bildirim: Eğer oyuncuların ilk bölümde birkaç kez öldükten sonra oyunu anlayamayıp hemen iade etmesini istemiyorsak, onları biraz daha bilgilendirmemizin faydası olabilir. Şayet ben incelemek için girmiş ve detaylarını keşfetmek için uğraşmış olmasaydım, normal bir oyuncu olarak girip sadece oyunu oynamaya çalışsaydım muhtemelen 6. yenilgimden sonra oyunu bilgisayarımdan kaldırırdım. Oyunun zorluğu yerinde fakat oyuncuya yapılan bilgilendirmeyi yetersiz buldum, mutlaka geliştirilmeli.

Şöyle bir dönüp bakacak olursak The Ancients gerçekten müthiş bir potansiyel

The Ancients totalde gerçekten iyi düşünülmüş ve keyifli bir oyun. Hatta lansman sürümü hayal ettiğim gibi çıkarsa ileride bir seriye dönüşme şansı bile çok yüksek. GorillaSoftWorks fikirde çok iyi, uygulamada ise biraz zayıf yönleri olan bir oyun üzerinde çalışıyor. Tabi alfa sürümünü oynadığım için bunların hepsinin düzeltme ve iyileştirmelere fazlasıyla açık olduğunu da biliyorum. Oyunun sıkı bir takipçisi olacağım ve ilerleyen dönemde kapalı ya da açık beta testlerinde oyunu yeniden deneyimlemeyi çok isterim. Bu sayede geliştirme sürecinde yapılan değişiklikleri de daha iyi anlayabileceğimi düşünüyorum.

Duyurular ve güncellemeler için oyunun Steam mağaza sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

GorillaSoftWorks’e teşekkür ediyor ve The Ancients macerasının başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum. Bir başka yazıda daha görüşmek dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.

Alparslan Gürlek
Alparslan Gürlek
Oyunların yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde bir çocuk olarak video oyunlarıyla ilk bakışta aşk yaşadım. Age of Empires II ile başlayan yolculuk, kendi oyunumu yapmaya kadar ilerledi. Hala oyun sektöründeyim ve hala o ilk kez Age of Empires II oynayan çocuğun tutkusunu taşıyorum.
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: