Gameship ile oyunlara daha ucuz erişin!

Gameship mobil uygulamasını kullanarak oyunlara daha ucuza erişebileceğinizi ve bakiyenizi nakite çevirebileceğinizi biliyor muydunuz? Şimdi deneyin! #İşBirliği

Bazı Kullanıcılar Oyunlarını Neden Sadece Steam’den Oynamayı Tercih Eder? Epic Games’in Suçu Ne?

Paylaş

PC’de iki büyük oyun platformu var. Şayet GOG, Ubisoft Connect, Rockstar Launcher veya Battle.net gibi diğer dijital oyun platformlarını saymazsak elimizde sadece Steam ve Epic Games Store kalıyor. Şu davayı bir merkeze alalım dedik. İyi polis ve kötü polisçilik oynayacağız. Neden bazı oyuncular Steam’den kopamıyor? Yazıya başlamadan önce görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın lütfen.

Steam neden bu kadar popüler?

Konuya şöyle bir giriş yapalım. Uzun bir zamandır hayatımızda olan ve oyuncuların sevdiği platformların başında gelen Steam, 12 Eylül 2003 tarihinden beri bizlerle birlikte. Half-Life ve Counter-Strike gibi yapımlarla hafızalara kazınmış olan Valve, internetin çok da yaygın olmadığı dönemlerde bu kararıyla oyuncuları biraz şaşırtmıştı. Özellikle ABD tarafında ilk testleri yapılırken oyuncuların büyük tepkisini topladı. Zira kutulu oyun satışları halen devam ediyor ve internet üzerinden fiziki olmadan oyun satın almak insanların aklına pek yatmıyordu.

Steam neden bu kadar popüler?
Steam neden bu kadar popüler?

Gel zaman git zaman, oyun kütüphanesi çok fazla genişledi ve firmalar fiziki basımlar yerine oyunlarını dijital odaklı çıkarmaya başladı. Oyuncuların çoğu el mahkum bir şekilde bu platforma geçiş yapıyordu. Çünkü çok bekledikleri bir oyun sadece Steam özelinde çıkıyordu. İşte hem tarihinden hem de bu tür sebeplerden dolayı Steam, günümüzün en popüler dijital oyun platformlarından birisi. Tabii sebepler bununla tükenmez, her oyuncunun sunabileceği farklı nedenler olacaktır ancak temel durumda yatan ilk sebeplerden birisi budur diyebiliriz.

Özellikle ülkemizde oyun fiyatlarının artmasıyla birlikte kullanıcı sayısında kayıp yaşasa bile halen zirvede oturmayı başarıyor. Bunun bir diğer nedeni ise kullanıcı kütüphanesi ve topluluk özelliği olarak söylenebilir;

1- Steam kütüphanesi

“Kütüphane” kavramı aslen Steam’den önce de var olan bir durumdu. Çünkü oyuncular, fiziki olarak bir oyun CD’si satın aldığında aslında kendi kütüphaneleri için bir yatırım yapıyordu. Oyunları oynamak ve deneyimlemek bir yana, yıllar boyunca bir kutu ve içerisindeki CD’nin raf üzerinde durması bu demek oluyordu. Steam ise oyuncuları dijital dünyaya evrilmeleri için iştahlandırmış olsa ki, dijital kütüphane ismini verebileceğimiz Steam Kütüphanesini kullanıcılara açmıştı.

Satın aldığınız oyunlar, ek paketler, müzikler ve programlar hep bu kütüphane içerisine giriyor. İstediğiniz oyunu dilediğiniz zaman indirebiliyor, oynayabiliyor veya kaldırabiliyorsunuz. CD ile arasındaki tek fark yükleme durumu olarak görülse bile aslında durum daha cazip bir hale evrilmeye başlıyordu. Oyuncular mağaza sayfasından oyun satın alarak bunları kütüphanesine eklemeyi çok sevmiş olmalılar ki, Steam’in popülaritesi günden güne artıyordu. Elbette kutulu oyun devri hemen son bulmadı. Halen daha günümüzde fiziki olarak oyun satın alan, oynamasa bile rafında durmasını isteyen (ben) binlerce insan var. Her şeyin dijital bir kütüphaneden ibaret olmadığını düşünenleriz bizler. Ancak günümüz çağındaki teknolojik ilerleyişe ayak uydurmak istediğimiz zaman sonumuz bu tarz dijital platformları tercih etmekten geçiyor.

PC'de iki büyük oyun platformu var. Şayet GOG, Ubisoft Connect, Rockstar Launcher veya Battle.net gibi diğer dijital oyun platformlarını saymazsak elimizde sadece Steam ve Epic Games Store kalıyor. Şu davayı bir merkeze alalım dedik. İyi polis ve kötü polisçilik oynayacağız. Neden bazı oyuncular Steam'den kopamıyor? Yazıya başlamadan önce görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın lütfen.
Elbette kutulu oyun devri hemen son bulmadı. Kaynak

2- Topluluklar ve aktiviteler

Steam’i Epic Games Store’dan ayıran en büyük özellikler topluluk sekmesi ve aktiviteler kısmı. Oyuncuların “sosyalleşme” olarak görebileceği bu 2 özellik, Steam kullanıcıların yarısından fazlasının aktif olarak uğradığı lokasyonlar. Topluluk kısımlarında binlerce ve hatta milyonlarca kişi oyunlar hakkında konuşmalar ve tartışmalar yapıyor, fikirlerini paylaşıyor, ekran görüntüleri sunuyor ve bazen oyun hakkında geliştiricilere sorular yöneltebiliyorlar. İşte bu sosyalleşme kavramı sayesinde Steam diğer platformlardan her zaman bir tık önde durmayı başarmıştır.

Sadece topluluk değil, aynı işlevi aktiviteler kısmı da çok rahat görebiliyor. Arkadaş olduğunuz insanlar hangi oyunları almış, oyunlarında hangi başarımları kazanmış veya halihazırda oynadığı oyunlardan hangi ekran görüntülerini paylaşmış gibi seçenekler arasında tekno-sosyalliğin suyuna bir ekmek banabiliyorsunuz. Ayrıca arkadaşlarınız ile sohbet edebileceğiniz ve onlarla bilgi paylaşımında bulunabileceğiniz, hatta onları farklı oyunlara davet edebileceğiniz arkadaşlık sekmesinden tutun atölye denen ve kullanıcıların oyunlar aracılığı ile bir şeyler oluşturup bunları yayınlamalarına değinmiyoruz bile.

2018 yılına kadar bu liderliğini sürdüren Steam, Epic Games Store’un 2018’de ortama girişiyle hafif bir çalkalandı. Thor’un çekicini kaldırmaya çok yaklaşmış Captain America gibi ortaya çıkan EGS, şimdilerde popülerliğini bir hayli arttırmış durumda.

Steam ve Epic Games Store arasından hangisini tercih edersiniz?

Şimdi tarihin tozlu sayfalarını bir kenara bırakıp günümüze geri dönme vakti. Oyuncuların birçoğunun, dijital bir oyun satın alırken genellikle Steam’i tercih ettiğini biliyoruz. Bu sadece ülkemizde değil, tüm Dünya’da genel olarak bilinen bir durum. Steam’in yukarıda bahsettiğimiz tekno-sosyalleşme kavramını henüz EGS içerisinde tam anlamıyla görebilmiş değiliz. Bu durum oyuncuları biraz Steam safında tutuyor dersek yalan olmaz.

PC'de iki büyük oyun platformu var. Şayet GOG, Ubisoft Connect, Rockstar Launcher veya Battle.net gibi diğer dijital oyun platformlarını saymazsak elimizde sadece Steam ve Epic Games Store kalıyor. Şu davayı bir merkeze alalım dedik. İyi polis ve kötü polisçilik oynayacağız. Neden bazı oyuncular Steam'den kopamıyor? Yazıya başlamadan önce görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın lütfen.
Henüz yorumlara fikir belirtmemiş arkadaşlara soralım; peki siz hangi platformu tercih ediyorsunuz?

Epic Games Store’un tercih edilmeme sebeplerinden bir tanesi ise kötü olarak nitelendirilen kullanıcı arayüzü ve oyun indirme durumlarındaki sorunlar. Kullanıcıların forumlarda ve diğer internet sitelerinde açtığı başlıklara ufak bir göz gezdirdiğimiz zaman, EGS’nin arayüzünün çok kullanışlı olmadığını görüyoruz. Kullanıcılar genel hatalardan ve kasmalardan dolayı uygulamayı kullanmak istemediklerini açıklıyor. Bir diğer sorun ise oyunları indirirken meydana gelen kapanma ve yavaş indirme sorunları. Forumlarda bu durumlar hakkında çözülememiş ve unutulmaya yüz tutmuş birçok konu olduğunu görebiliyoruz.

Peki Epic Games Store’un avantajları yok mu? Elbette var. Her hafta bazı oyunları ücretsiz olarak sunmak basit görünebilir ancak şirkete zarar olarak yansıyan bir durumdan söz ediyoruz. Yeni bir kitleyi kendine çekmek veya halihazırdaki kitleyi elinde tutmak adına bu tür hamlelerin yapılması gerçekten stratejik anlamda çok önemli. Ve başarılı oluyor aslına bakarsanız. Çünkü son dönemlerde oyuncular, Epic Games Store tarafından verilmiş ücretsiz oyunlar aracılığı ile birçok yapıma farklı bir gözle bakmaya başladı. Özellikle ülkemizdeki dalgalı ekonomik boyuta baktığımızda böyle bir hamle sadece Türkiye’de bile ciddi bir oyuncu kazancı demek olur.

Peki Steam bu duruma ne yaptı? Koca bir sıfır. Herhalde; “zaten oyuncular bizde, %5’imiz gitse bir kaybımız olmaz.” diye düşünmüş olacaklar ki, insanlara arada bir oyun vermek yerine çıkartma vermeyi tercih ediyorlar. Haliyle bu durum kullanıcıların Steam’den kopmasına neden oluyor. Hele ki yukarıda bahsettiğimiz ekonomik nedenlerden dolayı oyun fiyatlarındaki artışlardan sonra EGS’nin bir adım daha öne geçtiğini söylememiz doğru olacaktır.

İnsanlar kütüphanelerini bırakmak istemiyor

Yine forumlarda ve sosyal medya platformlarında denk geldiğimiz gönderiler içerisinde oyuncuların Steam kütüphanesini rafa kaldırmak istemediğini görüyoruz. EGS’ye geçip geçmemek değil mevzu, bir serinin devam oyunu çıktığı zaman o yapımı serinin olduğu yerden satın almak istemeleri. Bazı kullanıcılar ise ücretsiz oyunları yine EGS üzerinden almaya devam edeceğini, ancak satın alma işlemlerini yine Steam üzerinden yürüteceğini belirtiyor. Bu kullanıcıların 20 Kasım’dan sonra nasıl bir yol izleyeceğini elbet bilemeyiz ancak bu kavramı özümseyen çok fazla insan olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Steam ve Epic Games Store arasından hangisini tercih edersiniz?
Bazı kullanıcılar ücretsiz oyunları yine EGS üzerinden almaya devam edeceğini, ancak satın alma işlemlerini Steam üzerinden yürüteceğini belirtiyor.

20 Kasım’dan sonra fiyatlarda neler olur?

Bildiğiniz üzere Steam, 20 Kasım‘dan sonra 2014 yılında getirdiği Türk lirası ile oyun alma dönemini tamamen rafa kaldırıyor. Oyunlar artık USD para biriminden satın alınabilecek ve bu yüzden fiyatların zorlayıcı bir seviyeye çıkması bekleniyor. EGS ise; “biz yeni gelmedik, geri geldik!” edasıyla Türk lirası desteği hakkında bir değişiklik yapacağını söylemedi. Gerçi yapmayacağını da söylemedi ancak eğer yapmaz ise, o zaman ülkemizde oyuncu sayısını bir hayli arttıracak demektir. Nitekim Steam üzerinde 1.000 TL olan bir oyunun EGS’de 300 TL olması oyuncuların Valve ve dijital dehasından uzaklaşması anlamına geliyor. Peki 20 Kasım’dan sonra fiyatlar artsa bile ben halen Steam’de kalırım, elimi EGS’ye sürmem diyenler var mı?

Yazımızın sonuna gelmişken sizlere tekrar sormak istiyoruz; sizce Epic Games mi daha iyi yoksa Steam mi? Siz oyun satın almak istediğinizde hangi platformları tercih ediyorsunuz? Veya bunlara bir yanıt vermek istemiyorsanız; sizce bazı kullanıcılar oyunlarını neden sadece Steam’den almak istiyor? Yazıda değinmediğimiz veya atladığımız bir yer var ise görüşlerinizi bizler ve okuyucular ile paylaşabilirsiniz!

Atakan Gümrükçüoğlu
Atakan Gümrükçüoğlu
Babadan gelme video oyun tutkunluğumun önüne geçemiyor, yazdıkça yazıyor ve en sonunda tekrar oyun oynuyorum. Fighting Force ile başlayan maceram günümüz popülaritesine kadar uzanıyor...

26 YORUMLAR

guest

26 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 13:11

Linux desteği de Steam özelinde büyük bir artı.

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 17:33

Dediğiniz doğru da Türkiye oyuncuları için çok geçerli değil yazdıklarınız. Global olarak geçerli. Türkiye’de iki sebepten Steam sevdası var. Profil özelleştirme, eşe dosta kütüphane ve profille hava atma sebebi bu Epic’te yok. Bir de mod kısmı. Epic’te mod için nexus’ta mesai harcamak zorundasın.

Anonim
Anonim
Reply to  Anonim
10 Kasım 2023 12:48

Epicte arkadaşla chat bile yapamiyorsun

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 18:13

Steame devam

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 20:44

Ne olursa olsun Steam de kalırım epicde bir oyun 300tl Steam de 1000tl diye epic den o oyunu alcagima torrent indirip oynar paramı biriktirince veya da cebime para girince steamden 1000tl e alırım daha iyi benim için ayrıca Steam ücretsiz oyun verme konusunda naptı cevabına hiç birşey sadece sticker verdi demek haksızlık olmuş bence çünkü daha iyisini yaparak yıllarca dolar kurunu sabit tutum 1.8 lerde kabul etti ardından 10tl lere ardından 18 lere çekti artık valve de dayanamadı haklı olarak her halükarda bu işte Goat Valve’dir. Güzel bir konu olmuş elinize emeğinize sağlık.

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 20:58

10.000 oyunum var. Hangisi ucuzsa ordan alırım bitti

Anonim
Anonim
Reply to  Anonim
8 Kasım 2023 08:25

aynen öyle, steam diye tutturanlar yüzlerce fırsatı kaçırıyor şuan

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 21:42

Çok net eğer epic games türk lirasindan vazgeçmez ise bir steam kullanıcı olarak steamde sadece eski aldığım ürünleri kullanmak için tercih edip yeni alımları epicten yaparım

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 22:52

Ben her ikisini de aktif kullanıyorum. Nedir bu steamdeki hava atma isteği anlamış değilim. Konu oyun oynamak ise daha ucuz olanı tercih ederim. Epic games e çok büyük saygım var. 5 yıldır para kazanmıyor ama geleceği çok parlak emin olun.

Anonim
Anonim
7 Kasım 2023 23:21

Nerede ucuz ise oradayım kardaş, 1 oyin alacağim zaman iki platformda karşılaştırırım öyle alırım. Steam ara yuzu vs tabiki daha iyi ama bu egs nin hiç gelişmeyeceği anlamina gelmez. İyi oyunlar

Anonim
Anonim
8 Kasım 2023 07:35

Ben eski, nostaljik oyunları seviyorum. Ne yazıkki bu Epic Games’te yok. Sadece yeni çıkan veya yakın zamanlarda çıkmış, güzel grafikli, modern oyunlar mevcut. Ayrıca Epic Games’te ki çoğu oyunu oynayabilmek için iyi veya orta seviye bir oyuncu bilgisayarına sahip olmanız gerekli. Steam’de ise ister yeni ister eski olsun, ister yüksek kalite grafikli ister pixel olsun her türlü oyunu bulabilirsiniz. Çocukluk yıllarınızdaki oyunları kolayca bulup kütüphanenize ekleyebilirsiniz Steam’de. Ayrıca arkadaşlarınızla rahatça mesajlaşabilirsiniz. Sesli konuşmada var, arkadaşlarınıza oyun içindeyken yayın açabiliyorsunuz, gerçi bu iki özellik yeteri kadar iyi değil geliştirilmeleri gerek ama hiç yoktan iyi.

Anonim
Anonim
8 Kasım 2023 07:49

Epic Games de bir sürü oynadığım oyun var bedava verdiklerinden

Anonim
Anonim
8 Kasım 2023 10:29

Herhangi bir oyun her iki platformda varsa genellikle epic games’i tercih ediyorum
Aralarında mali olarak büyük fark oluyor nedense.
Mesela GTA 5 steamde 550 lira iken epicte 65 liraydı mecbur epicten aldım

Anonim
Anonim
8 Kasım 2023 15:34

Steam bakiyen varsa, Steam haricinde Epic Games <3
Hem yayinciya daha çok para gidiyor. Hem katkat daha ucuza alıyorsun. Hem kütüphanesinde +18 çer çöp oyun yok/az. İndirim oranları da çok iyi. Epic Games'e gelen bazı oyunlar birkaç sene sonra Steam'e geliyor.

Steam en büyük artıları
Steam pazarı, Kullanışlı ekosistem. Topluluk kısmı (Rehber ve özellikle modlar)
Kartlardan bedava bakiye birikmesi

Anonim
Anonim
8 Kasım 2023 19:12

Ben yeni başladım bu oyunlara ve haliyle madi yatımda iyi deil bi oyna 50 100tl bile veremem deymez eskiden steam dan alıyodum ücretsiz ark felan vermişti onun dlc larını almıştım ama şimdi bi anda herşey uçtu ve arada büyük fark var steam güzel bi özelik var oda aradın her modu bulabiliyon tek tk da yüklüyodu şimdi epice geçtim arada büyük bir fiyat farkı var gözle görülür şekilde mesela oxygen not ongulug aldım ama epic de mod olmadı için türkçeye ceviremiom oyun full ingilizce türkce desteklemiyormuş aldımdan beri oynuyamıyom okuma gerektirio 3 4. Gündür ne yapdıysam olmadı steam daki modları geçiremiyorum keşke epic dede mod yeri olsa o zaman şu anda epic en çok tercih edilen olurdu

Anonim
Anonim
Reply to  Anonim
13 Kasım 2023 08:17

Türkçe de bilmiyosun ki Türkçe oyunu ne yapacaksın?

Anonim
Anonim
9 Kasım 2023 09:36

EGS’den oyun indirdiğimde torrent indirmiş gibi hissediyorum

Anonim
Anonim
9 Kasım 2023 11:26

Fiyatlar sıkıntı doğru ama steami tercih etmek için bi yığın sebep var ve atölye topluluk mağaza kullanımı düzgün arayüz bunların hepsi tek tek steamde kalmak için sebep
Epic games e gelirsek önce stabil bi uygulama yapsınlar uygulamayı açmak bile bir sorun

Benim standart versiyon gtaV im vardı premium versiyon ücretsiz olunca hesabımı hemen bağladım 2 hafta zor idare ettim sonunda Rockstar desteğe beni bu lanet şeyden kurtarın standart versiyona dönmek istiyorum dedim sağolsunlar beni çukurdan çıkardılar

Anonim
Anonim
9 Kasım 2023 21:42

Aslında çoğunuz farkında degilsiniz ama steam’ın en büyük kârı başarımlarıdır(achivement). Oyuncular gerçek bir oyuncu olduğunu kanıtlamanın yolunun başarımlardan geçtiğini düşünüyor.

Anonim
Anonim
10 Kasım 2023 00:11

Valve yani Steamin biz Türk oyunculara dolar kurunun 1/3 1/2 oranında daha uyguna yani yıllarca 1.8 TL 1.0 TL gibi kur oranlarıyla elinden geleni yaptı ve şimdi hakkını yememeliyiz. Şimdi neden dolara döndü derseniz belki bilmeyenleriniz vardır diye söylüyorum, yabancı oyuncuların VPN DNS değiştirerek Türkiye üstünden satın alımlar yapmasının önüne geçemedi ve böyle bir adım attı. Nitekim haklı sayılır da,mesele kur farkı yani.

Anonim
Anonim
10 Kasım 2023 00:49

VPN DNS açıklamasını ayrı yorumda yaptım .sonda mesela yi mesele düzeltilebilir ise iyi olur. Neyse Ben her iki platformu kullanmaya devam edicem yinede 20 kasımdan sonra sadece steame çıkan bir oyun eğer büyük yapımcıların oyunu ise illaki epic games’e gelir, gelmeyecek gibi bir oyun ise iyi bir indirime girene kadar beklerim ,indirime girince durumum ve uygun ve müsait olursa kendimi zorlamadan steam’den alırım.eger ki uncharted serisi (bu arada ilk üç oyun dublajlı PC ye gelirse efsane olur) ,Assassins Creed serisi, Sherlock Holmes serisi, metro serisi, batman serisi,syberia gibi veya bağımsız yapımcıların yaptığı oyunlar gibi sadece hikayeli ise o zaman epic de istek listeme ekler indirimde uygun olursa müsait olursam epic’den satın alırım.yine saydığım oyunlar gibi oyunlar ilk önce steam’e gelirse epic’e de gelmesini beklerim eğer steam’deki fiyat epic’dekinden fazla uçuk değil ise yine biraz daha fazla verir steam’den alırım.roman yazdım resmen😅deli olcaz bu hesap kitap isinden

Anonim
Anonim
10 Kasım 2023 00:59

arayüz olarak tabiki steam mesela epic gameste olmayan birçok oyun steamde mevcut.

Anonim
Anonim
10 Kasım 2023 02:03

Epic Games geçerli bir platform ama bir elsiği var internetsiz oyun açılmıyor illaki internet bağlantısı olacak bu olayı düzeltse daha çok sevilecek gibi

Anonim
Anonim
10 Kasım 2023 17:52

Benim 3083 tane oyun var steam kütüphanede, tek platformdan devam etmek daha mantıklı. Dallanıp budaklanmasın diye steamden devam.

Anonim
Anonim
13 Kasım 2023 02:49

2011’den beri steam’e üyeyim. Torrent sevdasından vazgeçtim. Sırf oyun şirketlerinin hakkını vermek için ama maalesef ülkemiz gerçekleri bizleri de zorlamakta örneğin yeni çıkan bir oyunu oynamak için uzun süre beklememiz gerekiyor. Hani vizontele’ de diyor ya ” biz habere şaşırdığımızda onlar çoktan unutmuş oluyor.” Steam’in yeni fiyat politikasıyla biz oyunu aldığımızda oyunun serverları çoktan boşalmış oluyor. Belki nispeten ucuz almış oluyoruz. ama tam manasıyla oyunu yaşayamıyoruz. Epic games’in ise kendini geliştirmesi gereken çok nokta var. Sadece ücretsiz oyun vererek piyasaya ortak olamazsın. Örneğim epic games’in bir mobil uygulaması dahi yok. Diğer oyuncularla iletişim çok sınırlı. Onu beşi bilmem ama biz Türk oyuncular içinde sanırım kritik bir yol ayrımı yaklaşıyor. Her şeye rağmen steam’e geçmiş dönemde uyguladığı Türk Lirası politikası sebebiyle teşekkür eder. Daha rekabetçi bir piyasa oluşturabilmesi için epic games’e başarılar dilerim.

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: