Nostalji… Hepimizin oldukça aşina olduğu bir şey, değil mi? Bazen yıllar öncesini, bazen birkaç gün öncesini bile özleyebiliyoruz. Peki bu sevdiğimiz şeylere geldiğinde nasıl işliyor? Geçmişte çıkan şeylere bakıp “Eskiler daha güzeldi,” dediğimiz de oluyor. Sizce bu o zamanları özlediğimiz için mi, yoksa gerçekten o zamanlar daha güzel olduğu için mi oluyor? Belki ikisi birden, belki de yalnızca biri… Ama şöyle bir gerçek var ki bazen sahiden de nostalji tadını arayabiliyor insan. Yenilerde bile! İşte bugün tam olarak günümüz ürünlerinde bile nostalji yaşamak isteyen kişilere özel bir liste hazırladık.
Terim olarak remake’i duymuşsunuzdur, peki hiç demake’i duydunuz mu? Mantığı aynı, yapısı ise tam tersi. Remake’i yeniden yapım diye adlandırırken demake’i yeniden eskileştirme yapım olarak adlandırırsak yanlış olmaz sanırım. Daha güzel bir çeviri aklınıza geliyorsa yorumlarda mutlaka belirtiniz diyoruz ve yazımız daha fazla eskimeden hemen pikseller diyarına dalıyoruz. Hazır mısınız?
Gerçekçi görünümden pikselliğe… İşte Demake’i Yapılan Oyunlar!
Lucius Demake
İlk olarak 2012’de hayatımıza giren Lucius serisi, üçlemesinin ardından dördüncü oyun olarak ilk oyunun yeniden eskileştirme yapımı olan Lucius Demake‘le karşımıza çıkıyor. Küçük bir çocuk olmaktan çok daha ötesi olan Lucius’ın malikanede ve ötesinde sebep olduğu karanlık olaylara bir bir bu sefer piksel kalitede tanıklık ediyoruz. Aman diyelim, görsellerin basit görünümüne kanmayın, kesinlikle bu oyuna bir şans verin! Bu oyun, piksel güzelliklerin size sunabileceği en güzel meyvelerden diyebiliriz. Biraz büyük konuşmuş olabiliriz ama şans verirseniz niçin böyle dediğimizi anlarsınız diye düşünüyoruz.
Disco Elysium: Game Boy Edition
Günümüzde çıkan rol yapma oyunları içerisinden oldukça ses getirmiş yapımlardan birisi olan Disco Elysium’un Game Boy versiyonunu olduğunu biliyor muydunuz? Henüz 4 yıllık olan oyun, adeta biz oyuncuları alıp zaman makinesine koyuyor ve 35 yıl öncesine götürüyor. Ülkemizde pek popüler olmamakla birlikte günümüzde Game Boy oyunları yapmakla uğraşan bağımsız birçok geliştirici bulunmakta. Bunların içerisinden tabii ki de Disco Elysium gibi kaliteli yapımların yeniden eskileştirme yapımıyla uğraşanlar da çıkıyor. Siz bu oyuna bir şans verir miydiniz?
Super 3D Portals 6
İsminden ve görüntüsünden hangi oyun olduğunu çıkartabildiniz mi? Sizin için bir ipucu verelim: İki oyun var. Birisi 2007’de, birisi de 2011’de çıkmış. Bilebildiniz mi? Tabii ki de bahsedilen seri Portal serisi! Oldukça ses getirmiş bulmaca yapımlarından birisi olan Portal’ın yeniden eskileştirme yapımı olarak karşımıza çıkan Super 3D Portals 6, bizi Atari 2600 zamanlarına götürüyor. 70lerde yaşamıyorduysanız hiç merak etmeyin, biz sizi 70lere bizzat götürüyoruz!
Portal serisiyle ilgili başka oyunlar bulmak isterseniz Portal Modları ve Benzeri Oyunlar listemize bakabilirsiniz.
Low Mem Sky
Tatlı, biraz da komik diyebileceğimiz kelime oyunuyla No Man’s Sky’ın yeniden eskileştirme yapımı olduğunu açıkça belli eden Low Mem Sky, piksel yapısında kocaman bir dünya saklıyor! Orijinal oyunda olduğu gibi gezegenlerde gezinip etraftaki cisimlerle etkileşime geçebilir, uçabilir ve daha nice şey yapabilirsiniz! Piksel oyunlarla pek içli dışlı olmasanız bile sizi dakikalarca içinde tutabileceğini düşündüğümüz Low Mem Sky’a bir göz atmanızda fayda var.
Soundless Mountain 2
Soundless Mountain 2… İsmi size bir şey çağrıştırdı mı? Mesela aynı anlama gelen farklı kelimeler kullanılmış olabilir mi? Hadi, size bir ipucu: Bu oyunun orijinalinin yeniden yapımı bu sene çıkacak. Bence artık anlamışsınızdır. Evet, Silent Hill 2’nin yeniden eskileştirme yapımı tam karşımızda duruyor. Yeninin eskisi oluyor da eskinin eskisi olamıyor mu? Oluyor tabii ki de! 2001 kimimiz için uzak gelse de kimimiz için “Daha dün gibi,” geliyordur. Yaşça büyük okuyucularımıza o denli eski gelmediğinin farkındayız. E, hâliyle, psikolojik-hayatta kalma korku türleri içerisinde adını yaldızlarla yazdırmış yapımlardan birisi olan Silent Hill 2’nin bu listede olması kadar doğal bir şey yok.
Prime 2D
Metroidvania türünün çıkmasında Castlevania kadar katkısı bulunan Metroid serisinin beşinci oyunu olan Metroid Prime, birinci bakış açısıyla oynan bir aksiyon-macera oyunudur. Bilmeyenler için yaptığımız bu özetle birlikte Metroid hayranlarının geliştirdiği “Ya Metroid Prime iki boyutlu olsaydı,” düşüncesiyla karşımıza çıkan Prime 2D, oyunun yeniden metroidvania ruhunu yakalamasını sağlıyor. Hollow Knight ve Ori tarzı oyunları seviyor ama türün ismini bilmiyorsanız, size müjde: Onlar da metroidvania adı altında geçiyor. Onları sevdiyseniz bunu neden sevmeyesiniz?
Super Smash Land
İsmi ve görüntüsü size pek tanıdık geldi, değil mi? Evet, ta kendisi: Super Smash Bros’un hayranlar tarafından yeniden eskileştirme yapımı karşımızda. 2011 yılından Game Boy dönemine zaman yolculuğu yaptığımız bu oyunda arkadaşlarınız ya da ailenizle nostaljik bir dövüş sekansı yaşamanız mümkün! Siz kim seçerdiniz?
Zelda In 16×16
Game Boyların 1989’da çıktığını, The Legend of Zelda’nın ilk oyununsa 1986’da çıktığını hesaba katacak olursak “Kim kimin yeniden eskileştirme yapımını yapıyor,” diye sorgulamanız mümkün. Bu durumda Zelda, Game Boy’a nostaljik bir tecrübe yaşatıyor, diyebilsek de bizim açımızdan bir şeyin değiştiği pek söylenemez. İlk Zelda oyununu çıktığı zamanlarda bizzat oynamış birisi değilseniz her türlü eski bir yapım havasını size sağlamaya yetecek yapısıyla kısa, bilgisayarda orijinalleri olmaması sebebiyle yüz güldüren bir oyun olarak listemizde yer alıyor.
Super Meat Boy: Handheld
Super Meat Boy‘un mobil için özel çıkartılmış versiyonunu hiç görmüş müydünüz? İşte, buyrun: “Super Meat Boy: Handheld!” karşınızda! Rahatlamak için oyun oynayan birisiyseniz Super Meat Boy’un kesinlikle yanından bile geçmenizi önermeyeceğimiz zorluğu veyahut sinir bozuculuğu, seviye tasarımlarıyla birlikte gözünüzü seğirtme garantili bir platform oyunu hâline getiriyor. Fakat zorlanmayı seviyorsanız ve bunu bir üst seviyeye taşıyıp mobile yönelmek istiyorsanız, neden olmasın? Buyrun!
Fallout Free Style RPG Quest
Fallout: New Vegas’ın çıkışını Japonya’da desteklemek için Fallout 3’ten itibaren geliştirilen Fallout Free Style RPG Quest’i biliyor muydunuz? Artık ne yazık ki kendisini resmi olarak oynayamasak da varlığını biliyoruz. Bir şansınız olsa 8-bit bir Fallout oyunu oynamak ister miydiniz? Oynayabilseydiniz keyif alacağınızı düşünüyor musunuz?
2600 Doom
1993lerden 1977lere yol aldığımız başka bir yapım… Doom serisini Atari 2600’le buluşturan 2600 Doom, retro oyun sevdalıları için klasik bir vuruş oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Siz bu tarz vuruş oyunlarından keyif alıyor musunuz? Yoksa alır mıydınız?
OpenLara
1996’dan 1989’a yol aldığımız bir yapım daha… Gerek oyun gerekse sinema sektöründe namını duyurmuş Lara Croft’un maceralarının başlangıcı olan 1996 yılındaki Tomb Raider’ın Game Boy Advance yeniden eskileştirme yapımı olan OpenLara listemizde yer alıyor. Henüz geçtiğimiz aylarda görselleri yenilenmiş şekilde bizlere yeniden sunulan Tomb Raider’ın ilk üçlemesini mi önce denemek isterdiniz, yoksa bunu mu?
Ultimate Flash Sonic
Kimimizi büyüten, kimimiziyse belli bir yaşa geldikten sonra zaman geçirmek için hayatımızda bir parça edinen Sonic’in tarayıcı oyunun da aslında bir yeniden eskileştirme yapım olduğunu biliyor muydunuz? Birçoğumuzu, animasyonu haricinde, Sonic’le tanıştıran bu yapımın yeri eminim ki çoğumuzda ayrıdır. Buradan da demake’in oyuncular için kimi zaman ne denli faydalı olabileceğini fark ediyoruz.
Tarayıcı oyunu demişken, bazen durup dururken aklınıza eskiden oynadığınız tarayıcı oyunlarının takıldığı oluyor mu? İsmini hatırlayamadığınız fakat görseniz “Hah, işte bu!,” dediğiniz yapımlar var mı? Varsa kesinlikle işinize yarayacak olan Birini Mutlaka Oynadığınız 50 Tarayıcı Oyunu listemiz tam size göre!
Pixel Force: Halo
Bilim kurgu-aksiyon türü içerisinde oldukça sevilen serilerden birisi olan Halo’yu bilmeyeniniz yoktur. Peki ya Halo üzerinden farklı bir tecrübe edinme şansınız olsaydı, bunu kaçırır mıydınız? 80lerdeki Nintendo sistemiyle kurulmuş Pixel Force: Halo, bize iki boyutlu piksel bir platform oyunu tecrübesi vadediyor. Bu tarz oyunları seviyorsanız tadından yenmez!
Bloodborne PSX
Her platformda bulunmaması sebebiyle ismi geçtiğinde birçok oyuncunun önce gözlerinin ışıldamasını, sonra da kederle kenara büzülüp kalmalarını sağlayan yapımların başını çekenlerden Bloodborne’un da yeniden eskileştirme yapımı bir oyunu olduğunu biliyor muydunuz? Artık biliyorsunuz! Karakter kişileştirmesinden ara sahnesine, atmosferinden dövüş sekanslarına kadar kesinlikle deneyimlemeniz gereken bir yapım!
Final Fantasy 7 NES
En ünlü ve uzun soluklu Japon rol yapma oyunlarından birisi olan Final Fantasy’nin de yeniden eskileştirme yapımının olduğunu biliyor muydunuz? Orijinali dersek 1997, yeniden yapımı dersek 2020’den sizleri alıp 1983lere götüren yapım, piksel rol yapma oyunlarını sevenler için ideal merkezlerden birisi hâline geliyor. Oldukça fazla oyunu olan Final Fantasy’nin bir yerinden giriş yapıp da içeriğini anlamamaktan korkuyorsanız hiç çekinceniz olmasın! Bu yeniden eskileştirme yapımını da diğer oyunlarını da gönül rahatlığıyla oynayabilirsiniz.
Final Fantasy 7’nin yeniden yapımından bahsetmişken Final Fantasy VII: Rebirth İnceleme yazımıza göz gezdirebilirsiniz.
Dragon Quest 11: DS Version
Final Fantasy’den bahsetmişken bir diğer uzun ve ünlü Japon rol yapma oyunu serisi olan Dragon Quest’in yeniden eskileştirme yapımı listemizde yer alıyor. 2017’de çıkan Dragon Quest 11’in en çok sevilen el konsollarından birisi olan Nintendo DS yeniden eskileştirme yapımı sizi 2000lerin başına götürecek. Bu oyunda da içiniz rahat olsun, ilk 3 oyunundan itibaren diğer bütün oyunlarına dilediğiniz gibi giriş yapabilirsiniz. Yani bu yeniden eskileştirme yapımı oynamanız için Dragon Quest serisine aşinalığınız olması gerekmiyor.
Bayonetta: Angel Land
Ülkemizde çok fazla seveni olmasa da dünyaca pek bir ikonik olan Bayonetta’nın 8-bit görüntüsü ve 16-bit tarzında aksiyonuyla karşımıza çıkan bir yeniden eskileştirme yapımı olduğunu biliyor muydunuz? Sizi kutsallığın ötesinde bir zaman makinesine bindirecek yapım, kesinlikle Bayonetta’nın ikonikliğinin de birleşmesiyle listemizdeki mutlaka denenmesi gereken yapımlardan birisi hâlini alıyor.
Furi Demake – The Chain
Kesmeli biçmeli ve mermi cehennemi türüyle karşımıza çıkan Furi oyununun yapımcılarının, oyunun ilk bölüm sonu canavarı olan The Chain’i 8-bit oyun grafikleri ve oynanışıyla yenmeye çalışmak ister miydiniz? Ücretsiz olarak Steam’den temin edebileceğiniz bu yeniden eskileştirme yapım, sizi günümüzden 90lara alıp götürecek.
Escape The Ayuwoki Demake
Hayatta kalma-korku türünden olan Escape The Ayuwoki’nin yapımcıları tarafından zaman makinesinde yolculuk yaparak kendinizi 90larda bulmanızı sağlayan yeniden eskileştirme yapımına gelin birlikte bakalım. Lanetli malikanedeki Ayuwoki diye adlandırılan yaratıktan olabildiğince gizlenerek bulmacaları çözüp saklanmaya çalıştığımız bu yapım, yeniden eskileştirme versiyonuyla birlikte 90ların kamera açısı ve daha da zorlaştırılmış bulmacaları eşliğinde retro sever korku hayranlarıyla buluşuyor. Aman diyelim, zamanında bu kamera açısında oyun oynamayı sevmiyorduysanız bu oyun da sizde aynı etkiyi yaratacaktır.
Pixel Force: Left 4 Dead
Zombi ya da eşli oyun dendiğinde akla gelen ilk serilerden birisi olan Left 4 Dead’in de yeniden eskileştirme yapımı olduğunu biliyor muydunuz? Oyun salonlarındaki klasik 8-bit, iki boyutlu tasarımıyla arkadaşlarınızla oynayabileceğiniz bir yapım olarak karşımıza çıkan Pixel Force: Left 4 Dead, size zaman yolculuğu yaşatmak için bekliyor!
Quest: Brian’s Journey
Quest: Brian’s Journey, Quest 64’ün yeniden eskileştirme yapımı olarak karşımıza çıkıyor. Adından anlayabileceğiniz üzere Nintendo 64 için geliştirilen bir rol yapma oyunu olan Quest 64, bu yeniden eskileştirme yapımıyla birlikte Game Boy Color el konsoluna da çıkıyor. Babasını aramaya çıkan büyücü bir oğlan olarak oynadığımız bu oyunda bolca düşmanla karşılaşmalı ve bölüm sonu canavarıyla mücadele etmeden önce karakterimizi geliştirmeliyiz. Rol yapma oyunlarında görmeye pek alışkın olmadığımız şekilde oyunda para birimi bulunmadığı için karakterin gelişimi tamamen bulduğumuz sandıklara ve ürünlere bağlı.
Gang Garrison 2
Bu oyunu isminden ve görüntüsünden tahmin edebilecek misiniz? Çevrimiçi rekabetçi ve popüler oyunlardan birisi diye detaylandırabiliriz. Şimdi tanıdık geldi mi? Evet, bu oyun Team Fortress 2’nin yeniden eskileştirme yapımı! Doğru tahmin edebildiniz mi? 8-bit grafikleri ve iki boyutlu yapısıyla eskiden sıklıkla oynadığımız tarayıcı oyunlarından birisi gibi görünen Gang Garrison 2, orijinal oyunun çevrimiçi yapısını koruyarak ücretsiz bir şekilde biz oyuncularla buluşuyor.
Halo 2600
“Bir Halo oyunu zaten aldık, daha ne alıyorsunuz,” demeyin! Aynı oyun gibi gözükse de yıllar farklıysa her şey de bir o kadar farklı oluyor! İsminden anlayacağınız üzere “Halo, Atari 2600 döneminde çıkmış olsaydı nasıl olurdu,” sorusuna ithafen yapılmış bir versiyonu diyebileceğimiz Halo 2600, Atari sevdalıları için birebir bir yapım olarak karşımıza çıkıyor.
Mighty Gunvolt Burst
Mighty Gunvolt’un yeniden eskileştirme yapımı olan Mighty Gunvolt Burst, bu listemizdeki diğer oyunlardan biraz daha farklı olarak listemizde yer alıyor. Zaten piksel yapıya sahip olan Mighty Gunvolt’u retro stiliyle birleştiren yeniden eskileştirme yapımı, yeni hikâyeleriyle birlikte sevenleriyle buluşuyor. Oyunun orijinalinin kendine has görselliği Mighty Gunvolt Burst ile daha detaylı hâle geldiği için retro stilinden ziyade kendisini doğrudan “yeniden yapım” diye de adlandırabiliriz.
Devolver Bootleg
Devolver Bootleg, Devolver Digital’ın yayınladığı oyunların yeniden eskileştirme yapımlarının derlemesi olarak bizlere sunuluyor. İçerisinde Enter The Gun Dungeon, Hotline Milwaukee, Ape Out Jr. , Shootyboots, Super Absolver Mini: Turbo Fighting Championship, Catsylvania, PikuBiku Ball Stars ve Luftrousers oyunları bulunmakta. Yeniden eskileştirme yapımlarından bunların hangi oyunlar olduklarını anlayabildiniz mi? Buyrunuz, orijinalleri: Enter The Gungeon, Hotline Miami, Ape Out, Downwell, Luftrausers, Absolver, Gato Roboto ve Pikuniku Baskick.
BONUS:
Five Nights at Freddy’s: Minigameler
Bu listemizdeki yapımlardan biraz farklı olarak kendi oyununun içinde demakeleştirilmiş versiyonuyla bulunan tek yapım sanırsak Five Nights at Freddy’s serisinde karşımıza çıkıyor. Aman diyelim, hatamız varsa yorumlarda mutlaka belirtin! Fakat mini oyun olarak oyunun geri kalanından oldukça farklı görselliğiyle oyun içerisinde tam anlamıyla zaman yolculuğu yaptığımızı söylemezsek olmazdı. O nedenle tam olarak listemizde yer almasa da kendisi bonus içerik olarak bulunuyor ve listemize burada son veriyoruz.
Five Nights at Freddy’s ile ilgili daha çok bilgi öğrenmek istiyorsanız Five Nights at Freddy’s Oynama Sırası listemize bakabilirsiniz.
Listemiz buraya kadardı. Bu oyunlardan hangileri ilginizi çekti? Orijinalini oynamadıysanız bile ilginizi çeken oldu mu? Ya da bu tarz retro yapımlar ilginizi çekiyor mu? Aşağıda mutlaka belirtmeyi unutmayın. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ediyor, iyi oyunlar ve iyi okumalar diliyoruz. Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere.