Atarita sizin için inceledi! Editörlerimiz her oyun incelemesine saatlerce emek harcıyor ve bilmeniz gereken tüm detayları objektif şekilde ele alıyor. Nasıl yaptığımızı merak ediyorsanız inceleme politikamıza göz atabilirsiniz. |
Capcom Fighting Collection 2’nin PC inceleme kopyası, Capcom tarafından Atarita’ya gönderilmiştir.
Günümüzde eğer Dreamcast, Sega Saturn veya benzeri bazı konsollara sahip değilseniz oynamanızın çok zor olacağı ve dijital satışları bulunmayan ikonik Arcade dövüş oyunlarının yeni derlemesi Capcom Fighting Collection 2 ile karşınızdayım. İçerisinde bizi maziye daldıran, eski dövüş oyunlarının verdiği nostaljik hissiyatı başarıyla sunan 8 farklı yapım bulunuyor. Hepsi birbirinden kıymetli pek tabii ama, bu oyunlara iyice bir göz atmalıyız diye düşünüyorum.
Capcom Fighting Collection 2 içerisinde 8 farklı oyun var
2022 yılında çıkan ilk Capcom Fighting Collection’ı oynama şansım olmamıştı. O paketin içinde Hyper Street Fighter II, Cyberbots, Night Warriors ve Red Earth gibi sevdiğim yapımlar bulunuyordu. Günümüzde belki bu yapımları oynamak size biraz yorucu gelebilir. Zira oldukça eski kontrol şemaları ve mekanikler barındırıyor ancak verdikleri tat inanın günümüz dövüş oyunlarında bulunması bana göre çok daha zor. Tabii bu zorlayıcı kontrol şemalarını Capcom Fighting Collection ile çözmüşlerdi ve günümüze adapte etmişlerdi. Aynı şey Capcom Fighting Collection 2 içerisinde de mevcut ve içeride tam 8 farklı oyunumuz var. Bu oyunları sırayla masaya yatırmak istiyorum. Çünkü hepsini bir ağızdan konuşmak pek doğru olmayacaktır.

Capcom vs. SNK: Millennium Fight 2000 Pro, bir dönem en çok oynadığım dövüş oyunlarının başında geliyor. Özellikle görsel tasarımı benim çok hoşuma giden bir yapımdı. Nitekim oyunu güncel sistemlerde oynayabilmek de gerçekten güzel hissettiriyor. İlgi çeken bir diğer yanı ise oyunun size takımlar halinde bir dövüş şeması sunması ancak bu şema, biraz farklı işleyebiliyor. Normal şartlarda 4 kişilik takımlar oluşturabilseniz bile bazı karakterlerin kapladığı grup alanı yeteneklerine göre fazla olduğu için 2 kişilik takımlara kadar düşebiliyorsunuz. Örneğin Ken, Chun-Li, Nakoruru veya Mai gibi dövüşçüler 2 kişilik yer kaplarken, Sagat, Vega veya Yamazaki gibi dövüşçüler ise 3 kişilik yer kaplayabiliyor.
Açıkçası benim en çok eğlendiğim serilerden birisi oldu kendisi. Zaten zamanında çok severek oynadığım ve birçok kez tüm bölümlerini tamamladığım için neyle karşılaşacağımı az çok tahmin edebiliyordum.

Bir diğer oyunumuz ise Capcom vs. SNK 2: Mark of the Millennium 2001. Genellikle 2000 Pro ile aynı şemada olsa bile biraz daha eğlenceli ancak öğrenmesi daha kolay bir versiyon olarak görebilirsiniz. Yalnız burada benim senelerdir kullandığım bir “oyun kolaylığı” vardır. Daha doğrusu bu herkes için geçerli olmayabilir ancak benim için oyunu çok kolay bir şekilde bitirmeye yarıyor. Eğer takımınıza Zangief’i alırsanız, oyun sonunu görmeniz çok daha kolay olacaktır. Daha sert ve kaba bir dövüşçü olduğu için yavaş ataklarına rağmen sağlam ve sert vuruyor. Ama işin püf noktası, rakibin size ulaşmadan onu yumruğunuzla geri itebilmeniz ve kolayca hasar verebilmeniz. Bu bilgi burada dursun, belki bir gün işinize yarar.
Sıradaki oyunumuz ise Street Fighter Alpha 3 UPPER. Kendisi şüphesiz en çok sevilen Street Fighter oyunlarından birisi. Benim çok fazla anım olmasa bile şu an günümüzde nostaljiyi derinlere kadar işlediğini söyleyebilirim. Özellikle burada oynamayı en sevdiğim karakterler her zaman Cammy ve Blanka olmuştur. 10 farklı bölüm sonunda zafere ulaşıp hikâyeyi de bitirebilirsiniz. Klasik bir arcade dövüş oyunu olduğunu ve işini iyi yaptığını kesinlikle belirtebilirim. Ayrıca kontrol şeması konusunda da oyuncuya yardımcı olan bir yapısı var. Zaten yazının ilerleyen kısımlarında detaylıca değineceğim.
Power Stone ve Power Stone 2 ise benim hiçbir zaman alışamadığım oyunlar oldu. Zamanında zaten hiç oynamadım ve pek bilgim de yoktu açıkçası. Ancak oyun elime ulaşmadan önce yaptığım bazı araştırmalarda aslında eğlenceli bir deneyim sunabileceğini düşünmüştüm. Nitekim yıllardır süregelen oyunculuklar içerisinde bu iki yapımın sevildiğini duymuştum. Ancak maalesef bana o hissiyatı pek fazla geçiremediler. Yani karakterlere, lokasyonlara ve oyunun tarzına pek fazla alışabildiğimi söyleyemem. Ancak bu düşüncelerimi bir kenara bırakacak olursak oyunun işini çok iyi yaptığını söyleyebilirim. Nitekim 8 oyunluk bir paket içerisinde sadece Street Fighter görmek biraz can sıkıcı olabilirdi.

Capcom Fighting Evolution ise içlerinde gördüğüm en dolu oyun olabilir. Neticede Street Fighter II, Street Fighter III, Red Earth ve Darkstalkers gibi oyunların şampiyonlarının yer aldığı karma bir turnuva çıkartabiliyorusnuz. Özellikle benim gibi Street Fighter modülüne ve karakterlerine alışkınsanız o zaman sizin için oynaması daha keyifli olacaktır.
Project Justice, takımlar halinde kapıştığınız bir oyun. Zamanında birkaç kez oynama fırsatım olmuştu ve hem harita bakımından hem de gruplar bakımından deneyimlemesi keyifli bir yapım olduğunu söyleyebilirim. 3D görüntüleriyle döneminde belki de en dikkat çeken oyunlardan biri olmuştu kendisi. Ayrıca lokasyon bazında da bence bu paketteki en iyi oyunlardan bir tanesi.
Son oyunumuz ise Plasma Sword: Nightmare of Bilstein oluyor. Yine benim çok fazla bilmediğim ama döneminin sevilen yapımlarından birisi. Bana oynaması o kadar da keyifli gelmese bile karakter seçimleri açısından gayet düzenli olduğunu söyleyebilirim. Açıkçası çok fazla ilgimi çekmediği için oyun üstünde durmadım ama çeşitlilik isteyenler için en ideal dövüş oyunlarından birisi olacaktır.

Oyunlar günümüzde nasıl hissettiriyor?
Şimdi en merak edilen sorulardan birisiyle karşınızdayım. Capcom Fighting Collection 2, günümüzde kontrol şemaları bakımından aşırı rafine ve kolay hissettiriyor. Özellikle bir kontrolcü ile oynadığınız zaman ne demek istediğimiz tam olarak anlayacaksınız. Karakter kontrolü, hareket kabiliyeti ve şemaları çok rahat bir şekilde öğreneceksiniz. Zaten her oyunun içerisinde size karakter kombolarının nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde gösteriyorlar. Yani hangi tuş kombinasyonları ile nasıl hareketler yapabileceğiniz sadece ezber gücünüze bağlı olarak kalacak. Ayrıca oyun içerisinde ayarlanabilir zorluk seviyesi de bulunuyor. Bu sayede henüz deneyimsizseniz veya alışmaya çalışan bir oyuncuysanız, yapım size bir hayli yardımcı oluyor. Çok oyunculu mod ise benim deneyimleyemediğim bir mod oldu maalesef. Oyun elime biraz erken ulaştığı için karşıma rakip bulamayabilir düşüncesindeydim, keza öyle de oldu denebilir. Ancak uzun süre maç arayacak bir hava verdi bana.
Sanat tasarımlarını, karakter detaylarını ve oyun müziklerini merak edenleri de düşünmüş Capcom ve resmen oyunun içerisinde bir müze kurmuş. Bu kategori içerisinde yapılan konsept tasarımlar, karakter çizimleri, oyun müzikleri ve daha birçok şeyi bulma şansınız var. Yani hem nostalji deneyimi yaşayıp hem de oyunların tasarımsal açıdan iç yüzlerini öğrenmek, Capcom Fighting Collection 2 ile çok eğlenceli olacaktır. Eğer ki nostaljik hissiyatları tekrar edinmek, günümüzde klasik hale gelen dövüş oyunlarını güncel bir şekilde deneyimlemek ve en azından esi tip oyunculuğu tekrar hatırlayarak Street Fighter’ın ve diğer oyunların altın çağını özümsemek istiyorsanız, Capcom Fighting Collection 2 aradığınız oyun olabilir dostlar.
