Atarita sizin için inceledi! Editörlerimiz her oyun incelemesine saatlerce emek harcıyor ve bilmeniz gereken tüm detayları objektif şekilde ele alıyor. Nasıl yaptığımızı merak ediyorsanız inceleme politikamıza göz atabilirsiniz. |
Blacksmith Master PC inceleme kopyası, Hooded Horse tarafından Atarita’ya gönderilmiştir.
Oyuncunun büyük ölçüde hesaplamalar yaptığı ve neredeyse tamamını kendisi oynayan video oyunlarıyla aranız iyi mi? Ekranda karakterlerin hareket edip sizin yaptığınız plana sadık kalması ve buradan sonuç almak hoşunuza mı gidiyor? O zaman Blacksmith Master incelememize hoş geldiniz. Yer yer kağıt kalem ile oynadığım, istatistik takip edip analiz yapmaktan sıkılmadığım ve bunun biraz daha fazlasını vadedebilen bu oyuna gelin birlikte göz atalım.
Blacksmith Master: Üretim zincirlerinin birbirine bağlandığı keyifli bir yönetim oyunu
Daha önce Tavern Master oynadıysanız nasıl bir deneyimin kapıda olduğunu az çok tahmin etmişsinizdir. Ancak Blacksmith Master bunun biraz daha fazlasını vadediyor. Olağan üretim zinciri sistemlerini birbirine bağlamakla birlikte bu oyunda biraz daha katmanlı bir oynanış göreceksiniz. Hammaddeleri üretim materyallerine dönüştürecek, onlarla nesneler üretecek ve yeni hammaddelerin kilidini açarak karmaşık tarifleri üretmeye devam edeceksiniz. İşletmenizin kâr etmesini sağlamak için yöneylem araştırması yapmanız gereken noktalara kadar ilerleyen bu serüvende, tatlılar kadar tuzlular da bulunuyor.

Hammaddeden nitelikli ürünlere uzun bir yolculuk
Yönetim simülasyonlarında oyuncular olarak rolümüz çoğu zaman pasiftir. Planlamalar yapar, kararlar alır ve ekrandaki küçük NPC karakterlerin üstlerine düşeni yaparak bunları yerine getirmesini isteriz. Hata da çoğu zaman bizde olur. Blacksmith Master bu konuda devrimsel bir yenilik getirmiyor, keyif aldığımız şeyi farklı bir tema ve biraz daha derinleştirilmiş mekaniklerle tekrar sunuyor.
Oyunda demirci dükkanınızı işletmekle birlikte bu dükkandaki üretim için hammadde sağlayan yan kollara da dağılmanız gerekiyor. Metal eşyaları üretmek için cevherlere, ahşap eşyaları üretmek için de odun kaynaklarına ihtiyacınız oluyor. Blacksmith Master bunun için madencilik ve ormancılık gibi sistemleri çok daha arka planda çalışan yeni özelliklere sahip. Buralara yeterli iş gücünü, ekipmanları ve geliştirmeleri sağlayarak size sürekli cevher veya odun çıkarmalarını sağlıyorsunuz. Yönetimsel olarak pek bir derinlik gerektirmiyor ancak üretilen malzemelerin lojistiğini düşündüğünüz yeni bir katman ekliyor. Dramatik bir yenilik olduğunu söyleyemem, ancak oyundaki “üretim mantığının” zihninizde daha anlamlı hale gelmesinde iyi bir rol oynuyor.

Başlangıç aşamalarında tek üretim materyali gerektiren basit tariflerle sistemini tanıtan oyun, daha sonra oldukça karmaşık üretim zincirleri oluşturmanıza izin veriyor. Karmaşık tarifler devreye girdikçe darboğazlar oluşuyor ve bunlara çözüm üretmek için yeni stratejiler geliştirmeniz gerekiyor. Tahsilim gereği Yöneylem Araştırması dersi aldığımdan işi biraz kişiselleştirerek demirci dükkanım için derin hesaplamalara dalarak burada başarıyı elde etmiştim. Fakat sizin bunu yapmanıza gerek kalmıyor. Sistemler karmaşık ve bağlantılı olsa da darboğazları tespit etmek zor değil ve kararlarınızın çözüm ürettiğini görmek oldukça keyifli.
Tariflerden bahsetmişken, oyundaki tarif sayısını yeterli bulduğumu da belirtmiş olayım. Demir, bakır, gümüş ve altın madenlerinden elde ettiğiniz hammaddeler ile birçok farklı nesne üretebiliyorsunuz. Ayrıca yeni sistemler sayesinde üretimlerinizi daha da anlamlı hale getirerek yeni hammadde kaynaklarına ulaşabiliyorsunuz.

Bunları kendiniz de yapabiliyorsunuz
Blacksmith Master’da dükkanınızdaki bir demirciyi kontrol etmeye başlayarak tüm üretimleri kendiniz de yapabiliyorsunuz. Siz bunu yaparken diğerleri olağan işlerini yapmaya devam ediyor ve üretim zincirinizde bir problem oluşmuyor. Mini oyunlar eşliğinde malzemeleri alıp işleyerek, sonunda bir ürün üretebiliyor ve bunu eğer yeterince iyiyseniz ortalama bir demirciden daha hızlı şekilde de yapabiliyorsunuz. Ancak gelişmiş NPC karakterler genelde sizden çok daha hızlı çalışıyorlar.
Biraz esnaflık, biraz fasonculuk ve biraz da ticaret
Oyunda üretim ağınızı yönlendirebileceğiniz temelde üç ana odak bulunuyor. Dilerseniz kent esnafı için üretim yapıp sıcak para elde edebiliyor, ürettiğiniz eşyaları kendi dükkanınızda satabiliyor veya ticaret yolları için üretim yaparak ürettiğiniz nesneler karşılığında daha değerli hammaddeler alabiliyorsunuz. Tabii ki günün sonunda hepsi için atelyenizdeki üretim zincirinin sorunsuz, akıcı ve hızlı çalışması gerekiyor.

Ürettiğiniz ürünleri anlamlandırmak adına oyuna eklenen yeni ticaret yolları sistemini çok beğendim. Görevlendirdiğiniz demirciler, oyunun arayüzünden oyun içi para karşılığı kilidini açtığınız ticaret yolları için üretim yapabiliyorlar. Bu sayede oyunda maden veya ormanlardan çıkaramadığınız kil gibi kaynakları da elde ederek, kuyumculuk ve çömlekçilik dahi yapabiliyorsunuz. Hatta bu sistemlerin tamamen bu mekaniğin arkasında bulunduğunu söyleyebilirim. Bu nedenle ister fason çalışın, ister dükkanınızda esnaf gibi ürün satın; çömlekçilik veya kuyumculuk yaparak gelir elde edebilmek için bir yandan da ticaret yollarına üretim yapmanız gerekiyor.
Bu çetin yolculuğun sonunda yer alan yeni üretimlerin faydası ise uğraşınıza değiyor. Dükkanınızdaki raflarda çömlek veya ziynet eşyası sergilediğinizde çok daha fazla müşteri çekmeye başlıyor ve bu sayede dükkan satışlarının artmasını ve demircinizin daha kârlı bir işletme haline gelmesini sağlıyorsunuz. Ayrıca bu malzemelerin satış fiyatı çok yüksek olduğundan yalnızca dolaylı değil, doğrudan da fayda sağlıyorlar.

Oyundaki üretim zincirleri ve ürünlerin anlamlandırılması için kullanılan yöntemleri, genel olarak oyunun ekonomik döngüsünü beğendiğimi söyleyebilirim. Çok fazla seçeneğinizin olması yeniden oynanabilirliği de fazlasıyla artırıyor. Dükkânınızın gelir odağını kendiniz belirlediğiniz için, bir kayıt dosyasında belki de hiç bulaşmadığınız kuyumculuğu bir diğerinde ana gelir kapınız haline getirebiliyorsunuz. Bu da özellikle bu tür oyunları tekrar tekrar oynamaktan keyif alanlar için ucu açık bir deneyim sunuyor.
Oyun alanı dikey olarak geniş, ancak yatay olarak pek kısıtlı
Blacksmith Master’da demirci dükkânınızı dikey olarak 6-7 kat yükseltebilyorsunuz. Hatta emin olmasam da bazı durumlarda daha da yükseltilebileceğini düşündüm. Çünkü işe aldığınız bazı işçiler, “ek bir bodrum katı” ile birlikte gelebiliyor. Ancak yatay olarak bu oyun alanı beni fazla tatmin etmedi. Daha geniş olmasını isterdim. Zira kendi oyun tarzımı yansıtmak için her katı bir üretim zincirine bağlayarak katlar arasında bir hammadde ve ürün akışı sağlamaya çalıştım. Bunu yaparken özellikle gelen cevherleri külçeye dönüştürmek için kullandığımız araçların çok büyük olması nedeniyle kapsamlı bir üretim alanı yaratmaya çalışırken engele takıldığımı hissettim. Tabii bu benim “her şeyi aynı anda üretme ve tüm alanlarda aynı anda ilerleme” takıntımla ilgili de olabilir. Yani bir noktada oyunun beni “bu kayıt dosyası için odağını seç ve ondan devam et” yönünde ittiğini hissettim.

Bahsettiğim konu benim için kısıtlayıcı olmakla birlikte oyunun niyetinin bu olduğunu düşünürsek aslında çok da olumsuz değil. Zaten ben de ikinci bir kayıt dosyası açarak daha az şeye odaklanan bir demirci dükkânı oluşturdum. Bunun da faydasını gördüm, ancak işler tabii ki ilk kayıt dosyamdaki kadar hızlı ve pürüzlü ilerlemedi. Yine de gönül katların biraz daha geniş olmasını arzu etti diyebilirim. Ancak oyun bozan veya keyif kaçıran bir durum olduğunu düşünmeyin.
Tik, tak, teknik…
Blacksmith Master fotogerçekçi grafik kalitesi arzulayan veya böyle bir kaygı taşıyan bir oyun değil. Haliyle çok güçlü bir bilgisayar sistemi gerektirmiyor. Ancak uzun vadede, özellikle 5-6 katlı ve sürekli işleyen bir demirci ocağında performans yer yer sekteye uğrayabiliyor. Oyunun önerilen sistem gereksinimlerinin de hayli üzerinde bir PC ile oynadım ve artık işlerin çığırından çıktığı son aşamalarda, başlangıca göre performans kaybım büyüktü. Eğer Cities: Skylines gibi oyun süresi arttıkça performansın düştüğü yapımlara aşinaysanız, benzer bir grafik çizdiğini söyleyebilirim. Tabii ki bu tükettiği işlem gücünün artmasıyla meydana geldiği için bir sorun olarak ele almak abartı olabilir. Yine de en az 6 çekirdekli ve yüksek saat hızlarında çalışabilen bir işlemciyle oynamanızı tavsiye edebilirim.

Blacksmith Master ile geçirdiğim 23 saat boyunca herhangi bir çökme, takılma veya kayıt dosyasının silinmesi gibi önemli sorunlar yaşamadım. Oyun genel olarak pürüzsüz çalışıyor, ancak bazı hatalar mevcut. Örneğin dükkânınızda hiç tezgâh olmamasına ve aldığınız işleri iptal etmemenize rağmen sandıklarda biriken ve tüccarlara satılamayan “tezgâh ürünleri” birikmesi gibi küçük sistematik hatalar bulunuyor. Bunları satmak ve sandıklarınızda biriken ürünleri paraya dönüştürmek için planlarınız arasında olmasa dahi bir tezgâh kurup satışa çıkarmanız gerekiyor. Sandıklar içerisinde gerektiğinde tezgâh ürünlerini tüccarlara satabilme imkanı sağlayan minik bir düğmenin bulunmasını isterdim. Belki daha sonra güncellemeler ile böyle bir durum söz konusu olur.
Uzun lafın kısası
Velhasıl kelam ekranınızda karınca gibi çalışan NPC karakterlerin, kurguladığınız hırslı demirci işletmesi planı için ter dökmesi fikri hoşunuza gidiyorsa, Blacksmith Master’ı seveceğinizi düşünüyorum. Özellikle Tavern Master’ı oynamış ve sevmiş oyunculardan biriyseniz, yeni oyunun sizi hayal kırıklığına uğratmayacağını söyleyebilirim. Ben 23 saat oynamış olsam da Blacksmith Master’da dahasının olduğunu biliyorum. Kendi limitlerini bilen, çıtasını uygun şekilde belirleyen ve genişlemek yerine derinleşen güzel bir oyun olmuş.
Benim Blacksmith Master incelemesinden sizlere aktaracaklarım bu kadardı. Oyunla ilgili soru işaretleriniz varsa hala yorumlar kısmını kullanabileceğinizi unutmayın. Elimden geldiğince yanıtlar, paylaşabildiğim her şeyi sizlerle paylaşırım. Sevgi ve oyun ile kalın.
