Steam video yükleme ve kaydetme, şüphesiz birçok oyuncunun en çok merak ettiği konulardandır. Özellikle son dönemde video oyun yayıncılığının artması ve gösterilen ilgi nedeniyle hemen her oyun tutkunu deneyimini paylaşmak istiyor. Fakat Steam üzerinde oynadığınız oyunları kaydetmek ve diğer oyun severlerle buluşturmak önemli bir problem. Oynadığınız oyunu anlık olarak kaydetmek için kullanabileceğiniz birden fazla alternatif bulunuyor. Bununla birlikte platform üzerinde kaydettiğiniz videoları paylaşabileceğiniz herhangi bir topluluk sekmesi bulunmuyor. Dolayısıyla alternatif yöntemleri denemeniz gerek. İşte Steam video yükleme ve kaydetme işlemlerine dair merak ettiğiniz her şeyi derlediğimiz yazımız.
- İlginizi Çekebileceğini Düşündük: Steam’de oynayabileceğiniz en iyi ücretsiz oyunlar (2023)
Steam’de Video Kaydetme Nasıl Yapılır?
Steam’de video kaydetme işlemi, platform tarafından sunulan herhangi bir özellik ya da araçla yapılamıyor. Dolayısıyla farklı yöntemler kullanarak Steam video yükleme ve kaydetme işlemlerini tamamlamanız gerekiyor. Ekran kaydı almak için tercih edebileceğiniz birden fazla yöntem mevcut. Bu noktada dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise tercih edeceğiniz yöntemin ses konusunda sağladığı avantajlar. Keza bazı üçüncü taraf uygulamalar, anlık ekran görüntüsü almanızı sağlarken ses kaydetme özelliğine sahip değildir.
Steam Video Kaydetme Yöntemleri
Steam’de oynadığınız oyunları anlık ekran görüntüsü olarak kaydetmek için tercih edeceğiniz birden fazla yöntem mevcut. Fakat bu yöntemleri genel olarak iki farklı kategoride sınıflandırmak mümkün. Bunlardan ilki Windows’ta yerleşik olarak bulunan “Oyun Çubuğu” eklentisi. Steam video yükleme ve kaydetme kapsamında kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise üçüncü taraf yazılımlara başvurmak.
Xbox Game Bar
Oyuncular için Windows’un özel olarak Windows 10’a eklediği “Oyun Çubuğu” özelliği, işletim sistemine yerleşiktir. Çok büyük oranda kısa ve parçalı ekran görüntüsü alabilme imkanı sunan bu yöntem, daha uzun videolar kaydetmek istemeniz halinde verimli olmayabilir. Yani, Windows Oyun Çubuğu, oldukça kısa sürelerde kayıt yapabilme olanağı sağlıyor.
Üçüncü Taraf Yazılımlar
Steam video ve kaydetme işlemini yapabilmek adına günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem ise üçüncü taraf yazılımlardır. Bu kapsamda değerlendirebileceğiniz ve kullanabileceğiniz oldukça fazla sayıda üçüncü taraf uygulama bulunuyor. Bunlardan en verimlileri ve en yaygın olarak kullanılanları ise;
- Vidmore Ekran Kaydedici
- Bandicam Game Recorder
- FoneLab Ekran Kaydedici
Her ne kadar benzer özelliklere sahip olsa da bu uygulamaların bazıları oldukça farklı ve dikkat çeken özelliklere de ev sahipliği yapıyor.
Vidmore Ekran Kaydedici, 4K’ya kadar yüksek çözünürlükte kayıt yapabilme imkanı sunuyor. Ayrıca 60 FPS’de bir oyun deneyimini bu uygulama ile kolaylıkla oyun tutkunlarıyla paylaşabilirsiniz. Buna ek olarak Vidmore ile çeşitli çizimler yapmanız da mümkün. Bandicam Game Recorder da günümüzde en yaygın olarak kullanılan ekran kayıt araçlarından.
Bandicam’ın en önemli avantajı doğrudan Steam üzerinden kayıt işlemine başlayabiliyor olmanızdır. Fakat ücretsiz olarak kullanmak istiyorsanız, programın sadece 10 dakikalık ücretsiz kayıt imkanı sunduğunu da söylemeliyiz. En iyi video oyun kaydediciler arasında gösterilen FoneLab ise kolay bir arayüz ve oldukça iddialı araçlar vadediyor. Bu üçüncü taraf uygulamanın sağladığı en büyük avantaj ise oyun oynarken arka planda çalışan diğer programları kayda almadan sorunsuz bir şekilde sadece oyun kaydı yapabiliyor olmanızdır.
Steam Video Yükleme
Steam video yükleme işlemi için ise tercih edebileceğiniz yöntemlerin sayısı maalesef sınırlı. Bu noktada günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem ise Youtube üzerinden kaydedilen görüntülerin paylaşılması. Eğer yukarıdaki yöntemlerle oynadığınız oyunu kaydettiyseniz, bunu paylaşmak için Youtube’a videonuzu yükleyerek diğer oyuncularla deneyiminizi paylaşabilirsiniz.