Monster Notebook'un yeni Pusat aksesuar serisi ile tanışın!

Monster Notebook'un, her oyuncunun ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde geliştirdiği yeni Pusat aksesuar serisine göz atın. #İşBirliği

Nintendo World Championships: NES Edition Oynadık: İşte Sunduğu Her Şey!

Atarita'da reklam ve sponsorlu içerikler açıkça belirtilmiştir. Bunun dışındaki hiçbir içerik ticari bir ortaklık sonucunda hazırlanmamıştır. Bkz: Editöryel Standartlar

Paylaş

Selamlar sevgili okurumuz, geçtiğimiz günlerde çıkıp Nintendo Dünya Şampiyonası’nı evlerimize getiren yeni Nintendo oyununu oynadık ve size neler sunduğundan bahsedeceğiz. Nintendo World Championships: NES Edition, yıllar önceki hatıralarınızı yeniden canlandırmaya geliyor. Temel mantığımız bir zamanların efsane oyunlarının belirli kısımlarını, belirli sürelerde bitirmeye çalışmak ve rekora koşmak.

Aslında son Nintendo Direct izlerken hiç görmeyi beklemediğim bir yapımdı. Zaten kısa süre içinde de çıktı ve bizler de oynamaya başladık. Lakin ister istemez içinden; “Ya bu oyunu kim talep etti ki?” diye düşünmeden de edemiyor insan. Yani tamam konsept olarak baktığımızda gerçekten eğlenceli bir fikir olsa da 30 dolar vermeye değer mi… Gelin bir konuşalım en iyisi.

Nintendo World Championships: NES Edition’un içinde hangi oyunlar var?

Öncelikle NES Edition’ın içinde 13 tane NES veya diğer adıyla FAMICOM oyunu mevcut. Super Mario, Legend of Zelda, Metroid ve Kirby gibi artık ikonikleşmiş oyunların yanı sıra Donkey Kong, Excitebike, Kid Icarus, Ice Climber, Baloon Fight gibi kült oyunlarda bulunmakta. Tabii oyunların baştan sona tamamını oynayamıyorsunuz, dediğim gibi sadece size sunulan belirli bir kısmını oynayabiliyorsunuz.

Nintendo World Championships: NES Edition

Konudan bağımsız, bu oyunların tamamı zaten Nintendo Switch Online’ın NES kütüphanesinde mevcutlar. Bu kütüphane de bir emülasyon olduğu için siz nerede kaldıysanız oradan da devam edebiliyorsunuz. Aklınızda olması ve bir gün oynamak isterseniz diye burada kalmasını istediğim bir bilgi olduğu için yazmak istedim. Şimdi asıl konumuza dönüp, artık Nintendo World Championships: NES Edition’den bahsetmeye geçebiliriz.

Bölüm yapısının nasıl işlediği hakkında

Oyunda her bölüm için belli başlı bir mücadeleyi tamamlamamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse Mario’larda “herhangi bir soru işareti bloğundaki özel gücü al” veya “X sayıda altın topla” gibi görevler var. Zelda’larda ise “Y kadar düşman öldür” veya “herhangi bir noktaya ulaş” gibi mücadelelere giriyorsunuz. Bunları olabilecek en iyi zamanda yapıp, kendi rekorlarınızla kıyaslamanın yanı sıra oyunun isminden de anlaşıldığı gibi Dünya Rekoru için de kapışabiliyorsunuz. Biraz daha aşağıda bu konuya değineceğiz.

Nintendo World Championships: NES Edition

Ayrıca her bölümü bitirme hızınıza göre belli bir not alıyorsunuz. Bu notlar “S, A++, A+, A, B…” şeklinde gidiyor ve inanın bana, daha üst bir not almak için oyun sizi gerçekten tekrar tekrar denetmeyi hiç zorlamadan başarabiliyor. Çünkü oynarken iki ekrana sahipsiniz. Birinde sizin o an ki oynanışınız bulunurken diğer ekranda önceki denemenizi oynatıyor. Bu sayede hatalarınızı birebir gözlemleyip hızınıza hız katabiliyorsunuz.

Ayrıca her bölümü bitirmeniz halinde altın kazanıyorsunuz ve bu altınları bir diğer bölümleri açmak için kullanabiliyorsunuz. Lakin bu altınları dikkatli harcamanız çok önemli. Çünkü yapamadığınız bir mücadelede kalıp altınlarınızı da bitirmişseniz, o mücadeleyi geçene kadar diğer bölümü açamazsınız. Bölümleri açmak için vermeniz gereken altın miktarı bölümün zorluğuna göre değişiyor. Normal, Zor, Usta diye ayrılan bölümlerimizin son mücadeleleri Efsanevi zorluk ile son buluyor. Efsanevi zorlukta oyunun istediklerini sizlere söyleyip sürprizlerini bozmak istemem ama gerçekten de uğraş istediklerini belirtmem gerek. Hatta klasik Super Mario Bros. için Efsanevi kısmında nasıl yapacağınız ile ilgili bir kılavuz da bulunmakta. Onu incelemek isterseniz diye aşağıya bırakıyorum.

Nintendo World Championships: NES Edition

Online ve Co-op özellikler

İşi biraz daha eğlenceli hale getirmek için Nintendo geliştiricilerinin hiç durmadığını biliyoruz. Bu bağlamda oyuna bir de “Party modu” eklemelerine şaşırmadım. Yanınızdaki 3 arkadaşınızla beraber aynı an da mücadeleye başlayıp, en hızlı olanı bulmak adına yarışabiliyorsunuz. Keza aynısını Online olarak bağlanarak da yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda “Dünya Rekoru” modunda aktif şekilde zamanı ve diğer oyuncuların yaptıkları rekorları takip ederek, öne geçmeye çalışıyoruz.

Tabii Switch genel olarak Türkiye’de Online bakımından yetersiz bir konsol. Sadece bende mi böyle bilmiyorum ama modemden azıcık uzaklaşsam bile ani yavaşlamalar hep gırla gidiyor. Etrafımda da Switch kullanan ve kullansa dahi bu oyuna sahip arkadaşlarım olmadığı için maalesef yine bu oyunun öne çıkan çevrim içi özelliklerini pek deneyemedim. Bu da ister istemez bir deneyim baltalaması oluyor ama siz yukarıda saydığım sorunlara sahip değilseniz, eğlencenizin fazlaca artacağından emin olabilirsiniz.

Nintendo World Championships: NES Edition

Gündelik oyuncular bu oyundan keyif alır mı?

Sonuç olarak bu oyunu bir “oyun” olarak değerlendirmek bana pek mantıklı gelmediği içinse, inceleme yapmak yerine makale yazarak bu durumu çözmeye karar verdik. Nintendo World Championships: NES Edition esasen çok niş bir kitleye hitap ediyor. İnternette orada burada karşımıza çıkan ve “speedruncılar” diye bahsettiğimiz kişiler muhtemelen oyuna aşık olmuştur. Çok büyük ihtimalle de hala, oyunun çıkışından beri ara vermeden o dünya rekorlarını kırmaya and içerek uğraşmaktadırlar.

Peki ya biz “dümdüz oyuncular” bu oyunu oynamak için bir sebep bulabilir miyiz? Açıkcası ben tek tek bölümlere girip, mücadeleleri tamamlayıp, notumu beğenmediysem tekrar tekrar denemeyi ve ileriki seviyelere geçmeyi bir noktaya kadar keyifli buldum. Ancak bir süre sonra fazla monotonlaştığı için ilk verdiği keyfi alamamaya başladım. Yani oyunları hızla bitirme ve rekor kırmaya çalışmak gibi alışkanlıklarınız varsa, daha ne duruyorsunuz? Sizin için yapılmış bu oyun. Ama casual bir oyuncu iseniz Switch’te Nintendo World Championships: NES Edition’a gelene kadar daha bir sürü oyun var. Okuduğunuz için teşekkürler hoşça kalın.

Seyidcem Öztürk
Seyidcem Öztürk
Bazen şarkı yazarım ama daha çok mühendislik ile cebelleşirim. Oyun oynamaksa her daim hayatımın içine entegredir. Çeşitli yazılar ve videolarla dolu oyun basını maceram ise hala devam etmekte. Nintendoʼdan ve Japonyaʼdan çıkmış oyunlar ise ana dalımdır.

Atarita'ya abone ol, videoları kaçırma!

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Daha Fazla Atarita

Oyun Gündemi: