Half-Life serisi, her yeni oyunuyla döneme ve oyun dünyasına damga vurmayı başardı. FPS türünde de hikâye anlatılabildiğini kanıtlayan seri, iki ana oyunla karşımıza çıktı. Tabii, bunlara ek olarak yan içerikler ve eklenti paketleriyle de evren genişletildi. Peki Half-Life oynama sırası nasıl olmalı? Yeni giren bir oyuncu hangi oyun ile başlamalı ve nelere dikkat etmeli? Gelin hep birlikte Half-Life oynama sırası nasıl olmalı sorusunu detaylarıyla cevaplayalım.
Half-Life oynama sırası
En ideal Half-Life oynama sırası, oyunları çıkış tarihlerine göre oynamaktan geçiyor. Half-Life için yayınlanmış 2 ana oyun ve 1 adet VR oyun bulunmakta. Bunlara ek olarak 4 adet genişleme paketi ve bir adet de fan yapımı remake bulunuyor. Tüm bu oyunlar ve genişleme paketleri, Half-Life evrenini anlamak için oldukça kritik. Gelin bu oyunlara detaylarıyla birlikte değinelim. Çıkış tarihlerine göre Half-Life oynama sırası şu şekilde:
Half-Life (1998)

Half-Life oynama sırası listemize, serinin ilk oyunu ile giriş yapıyoruz. Bir efsanenin başlangıcı olan Half-Life, 1998 yılında piyasaya sürüldü. Hikâye odaklı bir FPS deneyimi sunan oyun, atmosferi ve dünyası ile oyuncuları kendine bağlamayı başarmıştı. Bir bilim kurgu hikâyesi anlatan oyunda, Gordon Freeman adında bir fizikçiyi kontrol ediyoruz. Black Mesa Araştırma Merkezi’nde ilk iş gününe doğru yola koyulan Freeman’ın planı beklenildiği gibi gitmez. Tesiste yapılan bir deney kontrolden çıkar ve ortalığı tam bir kaosa çevirir. Gordon Freeman’ın amacı ise neler olup bittiğini anlamak ve hayatta kalmaktır. Oyun ilerledikçe bazı sırlar açığa çıkarken hikâye de gittikçe derinleşiyor. Her anlamda döneminin ötesinde olan Half-Life, günümüze kadar gelen efsanenin de başlangıcı oldu.
Half-Life: Opposing Force (1999)

Half-Life’ın ilk genişleme paketi olan Opposing Force, adından da anlaşılacağı üzere bizleri farklı bir bakış açısına götürüyor. İlk Half-Life oyunu ile paralel ilerleyen bir hikâye sunan bu genişleme paketi, bizlere Adrian Shephard adlı karakterin kontrolünü veriyor. Bir Deniz Piyadesi olan bu karakter, ekibiyle birlikte Black Mesa Tesisi’ne gönderiliyor. Gordon’da da olduğu gibi Shephard için de işler istenildiği gibi gitmiyor ve tek başına kalıyor. Derin ve sorgulayıcı bir olay örgüsü sunan bu genişleme paketi, bizlere farklı bir bakış açısı sunuyor.
Half-Life: Blue Shift (2001)

Half-Life için yayınlanan ikinci genişleme paketi olan Blue Shift, bizlere bir güvenlik görevlisinin kontrolünü veriyor. Black Mesa’da güvenlik görevlisi olarak çalışan Barney, olayların patlak vermesi ile kendini bir çıkmazın içerisinde bulur. Barney, özel askerlerin ve yaratıkların istilasına uğramış bu tesiste hayatta kalmak zorundadır. Farklı ve ilginç bir perspektif sunan bu oyun, Black Mesa’da olanları sıradan bir çalışanın gözünden oyuncuya aktarıyor.
Half-Life 2 (2004)

Half-Life markasını devam ettiren ana oyun, 2004 yılında oyuncularla buluştu. Dönemine göre üst seviye bir fizik motoruna sahip olan oyun, görsel anlamda da oldukça sağlam bir yapıdaydı. Tüm bu unsurlara güzel bir oynanış ve ilgi çekici bir hikâye de eklenince ortaya yıllardır konuşulan bir efsane çıktı. İlk oyundan tanıdığımız Gordon Freeman, bu yapımda da baş karakterimiz konumunda. City 17’nin kasvetli ve ıssız sokaklarında dolaşan Freeman, dünyanın nasıl bu hale geldiğini anlamaya çalışır.
Half-Life 2: Episode One (2006)

Half-Life 2 için yayınlanan ilk genişleme paketi olan Episode One, ikinci oyunun kaldığı yerden devam ediyor. City 17’de işler gittikçe kızışmaya başlamıştır. Gordon Freeman, kızışan bu olayları engellemeli ve bu süreçte de hayatta kalmalıdır. Gordon’un bu maceradaki en büyük destekçisi ise Alyx’dir. Farklı bölüm tasarımları ile karşımıza çıkan Episode One, teknik anlamda da Half-Life 2’nin üzerine koyarak geliyor.
Half-Life 2: Episode Two (2007)

Half-Life 2 için çıkan ikinci genişleme paketi ile Gordon Freeman ve Alyx’in maceralarına devam ediyoruz. Tabii, bu sefer farklı bir ortama gidiyoruz. Bu ortamda da bizleri yeni düşmanlar ve yeni tehditler karşılıyor. İnsanlığı kurtarmak için yola koyulan Freeman ve Alyx, bu yolda birçok engelle karşılaşır. Bu engelleri aşmak için de ellerinden ne gelirse yaparlar. Half-Life 2 Episode Two, güncel olarak Half-Life 2 için piyasaya sürülen son içerik konumunda. Valve, Episode 3 için geliştirme düğmesine bassa da bir süre sonra bu proje iptal edildi ve hiçbir zaman üçüncü bölümü göremedik.
İlginizi Çekebilir: İddialara göre Half-Life 3 kapıda olabilir!
Half-Life: Alyx (2020)

Half-Life oynama sırası listemizin en güncel üyesi Alyx. Sadece VR cihazlara özel olarak çıkan bu oyun, birçok teknik özelliği ile gündeme gelmişti. VR oyunlarının en iyi örneklerinden olan yapım, Half-Life evreni için de önemli bir konuma sahip. Alyx ve babası Eli’nin maceralarını anlatan oyun, bizleri City 17’ye götürüyor. Alyx, önemli bir nesneyi ele geçirmek için çıktığı bu yolda, birçok beklenmedik durumla karşı karşıya kalır. Karakterimiz, hem bu durumlarla yüzleşmeli hem de bu tekinsiz dünyada hayatta kalmalıdır. Half-Life Alyx her ne kadar VR’a özel olarak yayımlansa da oyunu PC’lerde oynamak için birçok mod bulunmakta. Eğer bu yapımı deneyim etmek isterseniz ve bir VR kaskına sahip değilseniz, bu modlara göz atabilirsiniz.
Bonus: Black Mesa

Half-Life oynama sırası listemizi bir bonus ile kapatalım. Black Mesa, ilk Half-Life oyunu için yapılan bir remake olarak karşımıza çıkıyor. Bu oyunun ilginç noktası ise bu remake projesinin tamamen oyunun hayranları tarafından yapılması. Valve, oyunların modlanması konusunda oldukça özgür bir firma. Bu nedenle, Valve projelerinden birçok fan yapımı proje ortaya çıkabiliyor. Bu projelerden birisi de Black Mesa. Crowbar Collective adı verilen bir mod ekibi tarafından geliştirilen bu proje, Half-Life oyununu modern bir hale getirerek daha geniş kitlelere yaymayı başardı. Eğer siz de günümüzde Half-Life oynamak istiyorsanı ve oyun sizlere eski geliyorsa, bu versiyonu tercih ederek modern bir deneyim elde edebilirsiniz.
Half-Life oynama sırası rehberimizin sonuna geldik. Daha fazla bu tarz içerik için bizleri takip etmeyi ve topluluğumuza katılmayı unutmayın!