Crysis serisi, özellikle Türk oyuncu topluluğu için önemli bir konuma sahiptir. Döneminde Türkçe dublaj olarak piyasaya çıkan nadir oyunlardan olan Crysis serisi, bizlere soluksuz bir aksiyon deneyimi sunmuştu. Peki bu seriyi hatırlamak isteyen veya yeni başlayacak olanlar oyunları hangi sıralamaya göre oynamalı? Gelin tüm detaylarıyla birlikte Crysis oynama sırası nasıl olmalı sorusuna bir cevap arayalım.
Crysis oynama sırası
Crysis’in toplamda 3 ana ve 1 adet yan oyunu bulunmakta. En doğru Crysis oynama sırası için de en iyi seçeneğiniz oyunları çıkış tarihlerine göre oynamak. Crysis evreninde olan olayları ve olay örgüsünü, yayınlanma yıllarına göre oynayarak en iyi şekilde deneyimleyebiliyorsunuz. Crysis oynama sırasının nasıl olması gerektiğini söylediğimize göre gelin şimdi de bu oyunları çıkış tarihlerine göre sıralayalım ve detaylarına değinelim.
Crysis (2007)

Serinin ilk oyunu olan Crysis, dönemin en üst düzey bilgisayarlarını dahi zorlamayı başarmıştı. Öyle ki dönemin bazı benchmark siteleri, bilgisayarların seviye tespiti için “Can It Run Crysis” adlı bir kategori bile oluşturmuştu. Günümüz oyunları ile yarışabilecek görsel kaliteye sahip olan oyun, oynanış olarak da oyuncuya özgürlük sunması ile büyük beğeni toplamıştı. Sandbox oyun yapısını iyi bir şekilde kullanan oyun, oynanış kısmında da tatmin edici çeşitliliğe sahipti. Nomad adlı karaktere hayat verdiğimiz bu yapımda, Lingshan Adaları adı verilen bölgede kaçırılan bilim insanlarını kurtarma görevi ile yola çıkıyoruz. Türkçe dublaj seçeneğine sahip olması ve geliştirici şirketin Türk asıllı kardeşler tarafından kurulması da bu oyunun ülkemizde oldukça benimsenmesine yol açtı.
Crysis Warhead (2008)

Crysis Warhead, serinin tek yan oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Oyun bizleri, ilk oyunda yaşanan olaylarla aynı zaman diliminde yaşanan farklı bir olay örgüsüne götürüyor. Ana karakterimiz ise çoğu oyuncunun favorilerinden olan Psycho. Oynanış ve teknik açıdan ilk oyunla benzer yapıda olan bu yapım, Crysis 1’de yaşanan olayları farklı bir perspektiften görmemize olanak sağlıyor.
Crysis 2 (2011)

Crysis 2, seriyi sandbox yapıdan çıkartarak lineer bir aksiyon oyunu formülüne döndürdü. Her ne kadar bu durum Crysis severlerin bir kısmını mutlu etmese de bazı oyuncular durumdan memnundu. Alcatraz adındaki bir askeri kontrol ettiğimiz oyun, bizleri New York sokaklarına götürüyor. İstila edilmiş bu dünyada hem dünya dışı canlılar hem de insanları karşımıza alıyoruz. Görsel anlamda oldukça sağlam olan oyun, oynanış kısmında da yeterli çeşitliliği sunmayı başarıyor.
Crysis 3 (2013)

Crysis oynama sırası listemizin sonun sırasında Crysis 3 bulunuyor. Bu yapım, güncel olarak serinin son oyunu konumunda. Crysis 2’nin birkaç yıl sonrasında geçen oyunda ana karakterimiz, yakından tanıdığımız Prophet. CELL askerleri dünya üzerinde kontrol sağlamaktadır. Bunun yanında dünya dışı varlıklar da hala büyük bir tehdit konumunda. Prophet, hem CELL birlikleri ile hem de dünya dışı canlılarla savaşmalı ve arzuladığı intikamın peşinden koşmalıdır. Crysis 3, teknik olarak iyi bir oyun olsa da birçok oyuncu bu yapımın serinin diğer oyunlarına nazaran daha sönük olduğundan şikâyet etmişti.
Bonus: Crysis Remastered Trilogy

Eğer günümüzde Crysis serisine ilk defa başlayacaksanız veya tekrar oynamayı düşünüyorsanız, bu sürümü oynamanız daha iyi olabilir. Bu paket içerisinde, 3 ana oyunun yenilenmiş versiyonları bulunuyor. Bu yenilenmiş versiyonlar ile birlikte hem grafik kalitesi iyileştirildi hem de birçok teknik problem çözüldü. Bu nedenle, eğer seriye başlama niyetiniz varsa Crysis Remastered Trilogy sizler için iyi bir seçenek olabilir.
Bir sonraki Crysis oyunu ne olacak?
Crysis serisi, 2013 yılından bu yana büyük bir sessizlik içerisindeydi. Ta ki bu sessizlik Crysis 4 duyuru ile bozulana kadar. 2022 yılının Ocak ayında, Crytek tarafından Crysis 4’e ait bir duyuru yayınlandı. Bu duyuruda, oyunun geliştirme aşamasında olduğu belirtildi. Oyuncular her ne kadar bu habere heyecanlansa da işler beklenildiği gibi gitmedi. 2025 yılının Şubat ayında, Crytek tarafından oyunun resmî olarak durdurulduğu açıklandı. Buna ek olarak birçok şirket çalışanı da işten çıkartıldı. Oyunun akıbetinin ne olacağı ise tam bir muamma.
Crysis oynama sırası rehberimizin sonuna geldik. Daha fazla bu tarz içerik için bizleri takip etmeyi ve topluluğumuza katılmayı unutmayın!