Geçen hafta Microsoft’un devasa işten çıkarma dalgasının ardından Xbox Game Pass abonelik modeli tartışmaların odağı olmuştu. Geliştiriciler ve Microsoft için getirisi olmadığı iddia edilen sistemin “Microsoft’un sonsuz parası ile” sürdürüldüğü ve böyle giderse ya herkesi öldüreceği ya da şirketin ondan vazgeçeceği öne sürülmüştü. Hararetli tartışmaların ortasında kalan abonelik sistemi için bu sefer de yeni bir iddia paylaşıldı. Söylenene göre Game Pass, kârlı bir abonelik modeli ve Microsoft’u zarara sokmuyor.
“Her şeyden önce, Xbox Game Pass kârlı”
The Game Business’in Genel Yayın Yönetmeni Christopher Dring, son tartışmalar üzerine sosyal medyada bir gönderi paylaştı. “Kendisine ulaşan kaynaklardan” aldığı bilgiler olduğunu belirterek abonelik sisteminin söylendiği kadar zararlı olmadığını, aksine kârlı olduğunu iddia etti. Dring’e göre “birinci parti oyunlardan kaynaklanan kayıp gelirler hesaba katılsa bile Xbox Game Pass kârlı durumda”.
Dring, bu hesaplamalarda oyunların geliştirme maliyetlerinin hesaba katılmadığını da belirtti. Geliştiricilerin bunu DLC veya mikro ödemeler yoluyla telafi edebileceklerini belirtiyor. Microsoft’ta teraziyi dengeleyen şeyin ise PlayStation 5 portları olduğunu belirtiyor. Görünen o ki şirket, birim başına satışlardan geliri rakip platform üzerinde elde ediyor.
“Stüdyolar artık premium satışlardan daha yüksek kâr marjı elde edebiliyor” dedi. Son aylarda Xbox’ın birinci parti oyunlarının PlayStation listelerinde zirvede yer almasıyla da bu durum açıklanabilir. Zira Xbox, yakın zamanda PlayStation platformunda büyük başarı sergileyen oyunlar yayınlamıştı. Forza Horizon 5 ve Indiana Jones and the Great Circle oyunları bu durum için bir örnek teşkil edebilir. Çok daha öncesinde Sea of Thieves ile de platformda uzun süre zirvede kalmayı başarmıştı. Birinci parti oyunlardaki birim satış gelirlerinin rakip platformdaki satışlardan karşılandığı düşünülüyor.

Dring ek olarak Xbox’ta birinci parti oyunların kendilerine ait bir kâr-zarar hesabı olduğunu ve bunun Xbox Game Pass’e dahil edilmediğini de belirtti. Bu bilgiler 18 ay önce Dring ile konuya hakim kaynaklar arasındaki görüşmelerden geliyor. Aynı kaynaklar, birinci parti stüdyoların birim satışlarından gelen kayba rağmen sistemin kârlı olduğunu yineliyor.
Son zamanlarda, özellikle de geçen haftaki işten çıkarmalar sonrasında Xbox Game Pass büyük tartışma konusu olmuştu. Arkane Studios’un kurucu ortaklarından Raphael Colantino geçen günlerde “10 yıldır sektöre giderek artan zararlar veren sürdürülemez bir model” yazmış ve “Microsoft’un sonsuz parasıyla” sübvanse edildiğini eklemişti. Görünen o ki bu tartışmalar bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.
Öte yandan Xbox Game Pass, Türkiye’deki oyuncular için oldukça avantajlı bir abonelik servisi. Yeni çıkan AAA oyunları ilk günden tam ücretini ödeyerek oynamak, özellikle kur farkı nedeniyle giderek zorlaşıyor. Haliyle, tek bir abonelik servisine üye olarak buraya dahil olan oyunları tüketmek finansal olarak çok daha sürdürülebilir bir yönteme dönüşmüş durumda. Benzer şekilde Türkiye’deki PlayStation oyuncuları da PS Plus servisinin tadını çıkarmaya devam ediyor. Peki siz bunlardan birini kullanıyor musunuz? Fikirlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.